Ta należąca do rodziny kapustnych roślina osiąga niewielkie rozmiary, a z urody niepokojąco przypomina mniszek lekarski. Nie należy jednak mylić tych dwóc roślin, które łączy jedynie nieco zbliżony kształt liści i gorzkawy ich smak.
Rokietta była popularną rośliną w ogródkach przedwojennej Polski, jednak po wojnie tradycja jej jedzenia zanikła i dopiero ostatnio, za sprawą dołączania do naszego jadłospisu składników z innych kuchni. Teraz więc rukola święci triumfy, podbijając serca tych, którzy lubią coś zmienić w klasycznej kuchni.
Warto jeść tę nietypową sałatę. Roślina ta zawiera około osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy A, witaminy C i witaminy K i cztery razy więcej żelaza niż porównywalna sałaty lodowej. Zwiększa odporność, zapobiega też anemii i osłabieniom. Liście rukoli zawdzięczają swoje działanie bakteriobójcze obfitości aminokwasów siarkowych. Związki te są również odpowiedzialne za ostrawy smak rośliny.
Rukola świetnie smakuje w połączeniu z innymi sałatami – jej swoisty smak jest sporym wyzwaniem dla smakosza, ale w mieszance sprawdza się doskonale. We Włoszech często używana jest też do komponowania pizzy i past.
Innym jesiennym warzywem jest seler. Ma niemal niezauważalną ilość kalorii i właściwie nie zawiera tłuszczu. Jego następną zaletą jest wysoka zawartość witaminy K, której zadaniem jest dbanie o właściwą krzepliwość naszej krwi. Dużo w nim wapnia i żelaza, a także witaminy C, której ma dwa razy więcej, niż cytrusy.
Uwaga!
Seler to nie tylko składnik włoszczyzny – ale również warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów – na surowo, po ugotowaniu czy upieczeniu. Utarty na tarce znakomicie nada się na sałatkę, zwłaszcza gdy dodamy do niej orzechy włoskie – oba te składniki w połączeniu bardzo podkreślają swój smak i aromat. Z selera można również zrobić pyszną zupę-krem. A selera naciowego chrupać nie tylko na diecie odchudzającej.
Inne listopadowe warzywa to: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, szpinak, ziemniaki.
Jakie warzywa i owoce listopadowe najbardziej lubicie? Podzielcie się swoimi smakami! 🙂