Do tej drugiej kategorii należy jarmuż. To niegłowiasty krewny kapusty, bardzo pożywny, zawierający przeciwutleniacze i działający przeciwzapalnie. Jest bogatym źródłem witamin C, K, karotenoidów oraz wapnia. Zawiera też sporo siarki, podobnie jak inne warzywa kapustne. Jest również doskonałym źródłem żelaza. Jest lekkostrawny i może znaleźć się w diecie niemowląt już po ósmym miesiącu ich życia. Można go jeść na surowo, zapiekać, smażyć, gotować jak kalafiora oraz dodawać do różnych zup jarzynowych. Po przemarznięciu liście jarmużu stają się bardziej delikatne i mają lepszy smak – zawierają więcej cukrów i tracą charakterystyczną goryczkę, dlatego też należy je zbierać po pierwszych mrozach. Pomysły na potrawy z jarmużu są bardzo zróżnicowane – od surówek po smażeniny. Często miksuje się liście na pastę, wykorzystywaną np. do zabarwiania ciasta na racuchy lub pierogi. W cieście naleśnikowym z dodatkiem rozdrobnionego jarmużu można usmażyć grzyby, na przykład boczniaki.
Warzywo to od jakiegoś czasu uległo pewnemu zapomnieniu, dlatego warto przywrócić je na nasze stoły – tak ze względu na smak, jak i duże wartości odżywcze.
W październiku można też sięgnąć po warzywo, którego uprawa ma już siedem tysięcy lat tradycji – kukurydzę. W zależności od odmiany jest to zboże, przeznaczone do wyrobu płatków, kaszy i mąki, ale i popcornu, bądź też jarzyna, której spożycie wzrasta w Polsce od kilkunastu lat. Ziarno kukurydzy jest niezwykle pożywne, zawiera duże ilości skrobi i białka. Dodatkowo w odróżnieniu od innych zbóż, kukurydza zawiera spore ilości tłuszczów i fosforu, a także witaminy: B3 i E. Przeciwdziała starzeniu się dzięki zawartości selenu i luteiny. Stanowi także podstawę diety bezglutenowej. Kukurydza konserwowa jest cennym dodatkiem do sałatek i potraw wegetariańskich. Kukurydzę można też gotować w kolbach i podawać z masłem czosnkowym lub innym – wedle własnych upodobań.
Inne październikowe warzywa to na przykład bakłażan, brokuły, brukselka, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, patison, por, pietruszka, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (korzeń i liście), szpinak i ziemniaki.
Jakie warzywa i owoce październikowe najbardziej lubicie? Podzielcie się swoimi smakami! 🙂