Na pewno jednym z nowych warzyw jest pyszny, orzeźwiający i kwaśny szczaw, który możesz zebrać nawet samodzielnie, na wiejskich łąkach. Będzie mieć mniejsze listki i intensywniejszy smak, niż jego odmiany hodowlane, w tym prawdziwy olbrzym z Belleville, soczysty i o wiele mniej kwaśny. Szczaw zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który wiąże wapń w nierozpuszczalne kryształy szczawianów, które odkładają się w nerkach w postaci kamieni nerkowych oraz w stawach. Trzeba więc jadać szczaw z umiarem, jednak nie ma potrzeby rezygnować z tego niezwykłego warzywa, o ile nie cierpi się na choroby nerek. Trzeba też uważać na łączenie szczawiu z innymi źródłami tego kwasu – herbatą, rabarbarem, kakao czy pieprzem. Ze szczawiu można zrobić przepyszną zupę, serwowaną, jak wszystkie kwaśne, z jajkiem, albo smaczny sos.
Uwaga!
Inne warzywa i owoce maja to: botwinka, natka pietruszki, rzodkiewka, ziemniaki, sałata i rukola.
Maj to także – w końcu – początek sezonu truskawkowego. Aromatyczne i słodkie, truskawki są pierwszym owocem pojawiającym się w nowym sezonie wegetacji i właśnie dlatego zapewne przyjmowane ze szczególnym entuzjazmem. Jednak te owoce to nie tylko przysmak – to bardzo zdrowy element diety, warty maksymalnego wykorzystania w pełni sezonu. Zalet truskawek jest tak wiele, że ciężko je w skrócie wymienić. Zawierają zawierają znaczne ilości witaminy C oraz A, B, B1 i B2. Truskawki są też cennym źródłem pierwiastków takich jak żelazo, fosfor, magnez i wapń niezbędnych w życiu człowieka. Ostatnie badania wykazują, że działają też przeciwgorączkowo, przeciwreumatycznie i antyrakowo. Można je jeść bez żadnych dodatków, ale doskonale sprawdzają się w kompozycji z najróżniejszymi produktami – od słodkich po wytrawne. Popularne dania i pomysły to zupa, kompot, ciasto czy pierożki – warto jednak spróbować i mniej oczywistych połączeń, takich choćby jak sałatka ze szpinaku i truskawek czy połączyć te niezwykłe owoce z kozim serem. Możliwości jest tak wiele, że cały sezon truskawkowy można spędzić na próbowaniu coraz to nowych truskawkowych delicji.
Jakie warzywa i owoce majowe najbardziej lubicie? Podzielcie się swoimi smakami! 🙂