Na pewno jednym z nowych warzyw jest pyszny, orzeźwiający i kwaśny szczaw, który możesz zebrać nawet samodzielnie, na wiejskich łąkach. Będzie mieć mniejsze listki i intensywniejszy smak, niż jego odmiany hodowlane, w tym prawdziwy olbrzym z Belleville, soczysty i o wiele mniej kwaśny. Szczaw zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który wiąże wapń w nierozpuszczalne kryształy szczawianów, które odkładają się w nerkach w postaci kamieni nerkowych oraz w stawach. Trzeba więc jadać szczaw z umiarem, jednak nie ma potrzeby rezygnować z tego niezwykłego warzywa, o ile nie cierpi się na choroby nerek. Trzeba też uważać na łączenie szczawiu z innymi źródłami tego kwasu – herbatą, rabarbarem, kakao czy pieprzem. Ze szczawiu można zrobić przepyszną zupę, serwowaną, jak wszystkie kwaśne, z jajkiem, albo smaczny sos.

Uwaga!

Inne warzywa i owoce maja to: botwinka, natka pietruszki, rzodkiewka, ziemniaki, sałata i rukola.

Maj to także – w końcu – początek sezonu truskawkowego. Aromatyczne i słodkie, truskawki są pierwszym owocem pojawiającym się w nowym sezonie wegetacji i właśnie dlatego zapewne przyjmowane ze szczególnym entuzjazmem. Jednak te owoce to nie tylko przysmak – to bardzo zdrowy element diety, warty maksymalnego wykorzystania w pełni sezonu. Zalet truskawek jest tak wiele, że ciężko je w skrócie wymienić. Zawierają zawierają znaczne ilości witaminy C oraz A, B, B1 i B2. Truskawki są też cennym źródłem pierwiastków takich jak żelazo, fosfor, magnez i wapń niezbędnych w życiu człowieka. Ostatnie badania wykazują, że działają też przeciwgorączkowo, przeciwreumatycznie i antyrakowo. Można je jeść bez żadnych dodatków, ale doskonale sprawdzają się w kompozycji z najróżniejszymi produktami – od słodkich po wytrawne. Popularne dania i pomysły to zupa, kompot, ciasto czy pierożki – warto jednak spróbować i mniej oczywistych połączeń, takich choćby jak sałatka ze szpinaku i truskawek czy połączyć te niezwykłe owoce z kozim serem. Możliwości jest tak wiele, że cały sezon truskawkowy można spędzić na próbowaniu coraz to nowych truskawkowych delicji.

Jakie warzywa i owoce majowe najbardziej lubicie? Podzielcie się swoimi smakami! 🙂

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułOwoce, warzywa w kwietniu – jakie kupować?
Następny artykułOwoce, warzywa w czerwcu – jakie kupować?

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here