Podamy przepis na prostą wersję zupy jarzynowej, przepis, który można zmieniać i wzbogacać. Na swoisty przepis-bazę
kawałek drobiu – najlepiej nie porcji rosołowej, lecz konkretnego kawałka mięsa – może być filet, nóżka,
ziemniaki – około 0,5 kg,
0,5 kg marchewki,
3 pietruszki,
kalafior,
brokuł (możemy wybrać jeden z nich, bądź użyć obydwu),
mały kawałek selera,
śmietana 12%,
sól, pieprz, trochę przyprawy warzywnej.
Warzywa musimy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kalafiora i brokuła dzielimy na różyczki. Mięso myjemy. Jeśli robimy zupę na udku to gotujemy je w całości, jeśli na piersi – kroimy ją najpierw na małe kawałki. Wkładamy mięso do wody (około 1,5 l) i gotujemy ze szczyptą przyprawy warzywnej. Możemy dodać przypraw takich jak do rosołu – ziele angielskie czy liść laurowy lub ugotować mięso w bulionie. Mięso gotujemy około 15 minut, potem dodajemy do niego warzywa.
Oczywiście przed dodaniem warzyw musimy zdjąć szumowiny. Warzywa dodajemy w określonej kolejności – najpierw ziemniaki, pietruszkę, selera. Nieco później marchewki. Na końcu, około 10 minut później niż ziemniaki, wrzucamy kalafiora i brokuła. Zupę gotujemy, aż warzywa zmiękną, około 20 minut (licząc od wrzucenia ziemniaków). Trzeba sprawdzić widelcem, kiedy warzywa będą gotowe – młode warzywa gotują się krócej. Kiedy warzywa będą miękkie zupa jest gotowa. Wystarczy zabielić śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
Znacie inny przepis na jarzynową? Podzielcie się nim w komentarzu.