Zupę z dorsza gotować będziemy na głowie z ryby. Można zrobić ją na całej rybie lub małych kawałkach.
Na zupę
dorsz (cały, wypatroszony),
porcja rosołowa włoszczyzny,
pomarańcza,
śmietana,
przyprawy: koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, kostka rosołowa.
Zaczynamy od zrobienia wywaru rybnego. Możemy zrobić to dwojako. Możemy ugotować rybę w całości – o ile zmieści nam się w garnku. Wtedy po ugotowaniu wyjmujemy ją i dzielimy na części – wyrzucamy łeb, ogon, skórę, zostawiamy jedynie mięso. Możemy natomiast podzielić rybę na surowo. Filetujemy ją, odcinamy głowę. Wywar gotujemy na głowie, skórze, ogonie. Mięso, które nam zostanie możemy zrobić w dowolny sposób (najlepiej podsmażyć tylko z solą, pieprzem i oregano).
W obu wypadkach musimy rybę dokładnie umyć i ugotować – z kostką rosołową, w około 1,5 l wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i pomarańczę. Potrzebujemy 5 plastrów pomarańczy (oczywiście pomarańczę musimy wcześniej wyparzyć).
Kiedy wywar się pogotuje ok. 20 minut, wyciągamy rybę i bardzo dokładnie przecedzamy bulion. Można to zrobić nawet 2 czy 3 razy. Do przecedzonego wywaru wkładamy obrane, umyte warzywa. Mogą być w całości, a można je pokroić na kawałki. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, zabielamy zupę śmietaną, doprawiamy koperkiem, gałką muszkatołową, imbirem.
Zupę podajemy z makaronem, lanymi kluskami lub ryżem. Dobrze ugotować makaron lub ryż w zupie, aby smaki się połączyły. Do zupy przed podaniem dodajemy mięso z dorsza, które osobno smażymy i doprawiamy solą i pieprzem (niezależnie czy gotowaliśmy je w zupie czy nie).
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Fińska zupa rybna
Do zrobieni pysznej zupy rybnej rodem z Finlandii będziemy potrzebowali:
4-5 porkojonych w kostję ziemniaków
1 cebula (pokrojona w kostkę)
8-10 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
2 marchewki (krojone w słupki)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka bulionu rybnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 litr wody
1 gałązka tymianku lub liście bazylii,
Mogą się nam również przydać:
brokuły, kalafior, kawałek selera, szczypiorek, natka pietruszki
Zabieramy się do pracy. Ziemniaki smażymy razem z cebulka na olowie z oliwek. Dodajemy wodę oraz bulion rybny, czosnek, suszone pomidory i tymianek (bazylię). Gotujemy około 10 minut.
W tym momencie musi podjąć ostateczną decyzję o dodaniu do zupy brokułów czy kalafiora. Nastąpił bowiem czas ich dodania do zupy. Razem z nimi dodajemy marchewkę i gotujemy wszystko przez 5 minut.
Teraz przyszedł czas na seler, który dodajemy (lub nie) i gotujemy w zupie przez około 3-4 minuty.
Następnioe zajmujemy siev rybą, którą kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, gotując ją przez ok 5-7minut.
Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Zupę serwujemy z chlebem, ze szczypiorkiem i natką pietruszki.
Na końcu dodajemy sok z cytryny. Zupę serwujemy z chlebem z dodatkiem posiekanego szczypiorku i natki pietruszki.
Znacie inny przepis na zupę z dorsza? Podzielcie się nim w komentarzu.