Aby zrobić dobre grzane wino nie powinniśmy kupować gotowych win do grzańca – są nasycone sztucznymi aromatami i zbyt słodkie. Lepiej kupić zwykłe, czerwone, i co ważne, wytrawne wino. Takie wino możemy samodzielnie doprawić i na pewno będziemy bardziej zadowoleni. Poza winem warto zaopatrzyć się w goździki, migdały (te bez skórek), cynamon, pomarańczę, miód, kardamon.
Wino przelewamy do garnka, najlepiej szerokiego i płaskiego. Na małym ogniu zaczynamy je gotować. Najpierw dodajemy miód. Nie ma niestety określonej ilości – dodajmy go tyle, aby wino było dla nas wystarczająco słodkie. Po dodaniu miodu wino mieszamy, aby miód się rozpuścił i nie przywierał. Dodajemy po szczypcie cynamonu i kardamonu oraz kilka goździków. Po chwili wrzucamy kilka plasterków pomarańczy – wcześniej oczywiście sparzonej. Na końcu wrzucamy do wina garść migdałów. Uważajmy, aby wino nie zaczęło się gotować, ma się jedynie podgrzać. Kiedy się zagotuje straci na mocy – alkohol szybko wyparuje.
Grzaniec jest już gotowy. By jeszcze zmienić jego smak możemy dodać do wina trochę rumu, jednak niewiele – wtedy napój jest mocniejszy i bardziej wyrazisty w smaku. Jeśli lubimy ostry posmak możemy dodać odrobinę imbiru i cytryny. Jeśli nie wiemy, ile przypraw dodać, możemy dosypać po prostu kilka łyżeczek przyprawy do piernika i grzańca. Niektórzy wzmacniają wino dolewając wódki. Nie ma przepisu, który powie ile i czego należy dodać, wszystkie proporcje uzależnione są od osobistych preferencji.
Najważniejsze jednak, aby grzaniec był gorący. Ładnie wygląda podany w kamionkowych kubkach. Pod żadnym pozorem nie wolno podgrzewać wina w mikrofalówce!
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Glögg
100 ml wódki,
10 g cynamonu (najlepiej laski),
1,5 g goździków,
kawałek imbiru (niezbyt duży),
2 g kardamonu,
1/2 pomarańczy,
300 g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
migdały,
rodzynki
Na początku kruszymy laski cynamonu i wyłuskujemy kardamon. Przyprawy zalewamy wódką i odstawiamy na około 24 godziny. Po tym czasie możemy je odcedzić. Przyprawy wyrzucamy, natomiast wódka przyda nam się do przygotowywania napoju.
Teraz zajmujemy się migdałami. Blamszujemy je przez 10 minut, następnie hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki. Możemy też od razu kupić już obrane migdały.
Wino mieszamy z wódką, dodajemy cukier waniliowy, cukier, ordzynki i migdały.
Teraz część najwazniejsza – wino podgrzewamy, ale uważnie, tak, aby się nie zagotowało.
Uwaga!
Niektórzy uważają, że nie należy dodawać wódki do grzańca, ponieważ to zabije smak. Jeżeli jest potrzeba wzmocnienia – zamiast wódki można dodać spirytus.
Znacie inne przepisy na grzane wino? Podzielcie się nimi w komentarzach.