Łosoś świetnie współgra z prostymi składnikami, które wszyscy doskonale znamy, a które wzbogacą jego smak. Do zrobienia aromatycznego obiadu z łososia potrzeba:

ok. 300 g łososia (2 osoby),
ziemniaki,
fasolka szparagowa (oczyszczona, bez końcówek) ok. 350 g,
oliwa z oliwek,
musztarda – najlepsza będzie musztarda dijon,
cukier trzcinowy,
biały ocet winny,
olej,
szczypiorek.

Najpierw przygotujmy ziemniaki – należy je obrać, umyć i gotować jak zawsze, ale, co ważne, w dużym garnku. W tym czasie możemy zrobić sos – w sporej misce mieszamy łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki musztardy, 3 octu, 3 oleju, oraz 3 łyżeczki oliwy tak, aby dokładnie je połączyć i uzyskać gładki sos. Gdy sos jest gotowy, zajmujemy się łososiem – na teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy osolonego łososia – dobrze jest obsypać go pieprzem i ziołami do smaku. Teraz ciekawostka – gdy ziemniaki nieco zmiękną należy dołożyć do nich fasolkę – dlatego potrzebny był większy niż zwykle garnek. Gotujemy warzywa aż zmiękną, a potem, wkładamy je do miski z sosem i mieszamy tak, aby sos był równomiernie rozłożony. Łososia obsmażamy z obu stron, aż będzie miękki i gotowy. Nasze danie już jest gotowe – wystarczy tylko rozłożyć na talerze najpierw ziemniaki z fasolką i obok położyć rybę. Posypać szczypiorkiem.

Równie proste i bardzo popularne są makarony z łososiem. Wystarczy przygotować filet z łososia, makaron (wstążki), kwaśną śmietanę, świeżą sałatę rukolę i startą skórkę z cytryny.

Rybę smażymy na oliwie, doprawioną solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy makaron. Kiedy ryba nieco ostygnie dzielimy ją na kawałki, dodajemy do odcedzonego makaronu wraz z kilkoma łyżkami śmietany, skórką z cytryny, rukolą. Wystarczy zamieszać i można podawać. Pyszne, kremowe, bardzo szybkie w przygotowaniu. A przecież o to chodzi.


Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Łosoś a la Bosc

100 g masła

4 steki z łososia
1 pomidor (pokrojony w plasterki)
1 ząbek czosnku (posiekany)
1 cytryna (kroimy ją w plasterki)
100 g grzybów
1/2 pęczka pietruszki
100 g bułki tartej
Canadian Sauvignon Blanc
pieprz
sól

Zabieramy się do pracy. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, którą następnie smarujemy masłem. Na tak przygotowaną powierzchnię wkładamy łososia. Każdy z kawałków mięsa obkładamy pomidorami i cytryną.

Wokół łososia kładziemy również grzyby, czosnek i natkę pietruszki. Całość posypujemy tartą bułką i doprawiamy solą.

Polewamy szklanką wina.

Zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze ok 175 stopni.

Znacie inne przepisy na łososia? Podzielcie się nimi w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWieczór panieński – pomysły
Następny artykułGrzane wino – przepis

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here