Łosoś świetnie współgra z prostymi składnikami, które wszyscy doskonale znamy, a które wzbogacą jego smak. Do zrobienia aromatycznego obiadu z łososia potrzeba:
ok. 300 g łososia (2 osoby),
ziemniaki,
fasolka szparagowa (oczyszczona, bez końcówek) ok. 350 g,
oliwa z oliwek,
musztarda – najlepsza będzie musztarda dijon,
cukier trzcinowy,
biały ocet winny,
olej,
szczypiorek.
Najpierw przygotujmy ziemniaki – należy je obrać, umyć i gotować jak zawsze, ale, co ważne, w dużym garnku. W tym czasie możemy zrobić sos – w sporej misce mieszamy łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki musztardy, 3 octu, 3 oleju, oraz 3 łyżeczki oliwy tak, aby dokładnie je połączyć i uzyskać gładki sos. Gdy sos jest gotowy, zajmujemy się łososiem – na teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy osolonego łososia – dobrze jest obsypać go pieprzem i ziołami do smaku. Teraz ciekawostka – gdy ziemniaki nieco zmiękną należy dołożyć do nich fasolkę – dlatego potrzebny był większy niż zwykle garnek. Gotujemy warzywa aż zmiękną, a potem, wkładamy je do miski z sosem i mieszamy tak, aby sos był równomiernie rozłożony. Łososia obsmażamy z obu stron, aż będzie miękki i gotowy. Nasze danie już jest gotowe – wystarczy tylko rozłożyć na talerze najpierw ziemniaki z fasolką i obok położyć rybę. Posypać szczypiorkiem.
Równie proste i bardzo popularne są makarony z łososiem. Wystarczy przygotować filet z łososia, makaron (wstążki), kwaśną śmietanę, świeżą sałatę rukolę i startą skórkę z cytryny.
Rybę smażymy na oliwie, doprawioną solą, pieprzem i ziołami. Gotujemy makaron. Kiedy ryba nieco ostygnie dzielimy ją na kawałki, dodajemy do odcedzonego makaronu wraz z kilkoma łyżkami śmietany, skórką z cytryny, rukolą. Wystarczy zamieszać i można podawać. Pyszne, kremowe, bardzo szybkie w przygotowaniu. A przecież o to chodzi.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Łosoś a la Bosc
100 g masła
1 pomidor (pokrojony w plasterki)
1 ząbek czosnku (posiekany)
1 cytryna (kroimy ją w plasterki)
100 g grzybów
1/2 pęczka pietruszki
100 g bułki tartej
Canadian Sauvignon Blanc
pieprz
sól
Zabieramy się do pracy. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, którą następnie smarujemy masłem. Na tak przygotowaną powierzchnię wkładamy łososia. Każdy z kawałków mięsa obkładamy pomidorami i cytryną.
Wokół łososia kładziemy również grzyby, czosnek i natkę pietruszki. Całość posypujemy tartą bułką i doprawiamy solą.
Polewamy szklanką wina.
Zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze ok 175 stopni.
Znacie inne przepisy na łososia? Podzielcie się nimi w komentarzach.