Za prawdopodobne przyczyny alergii pokarmowej uznawane jest zbyt wczesne wprowadzenie do diety dziecka pokarmów zawierających mleko krowie oraz produktów stałych, które podane zbyt wcześnie są dla małego dziecka zbyt ciężkostrawne. Wysuwane są również teorie, iż jest to choroba o podłożu genetycznym, jednak – jak w przypadku – większości alergii jest to sprawa bardzo delikatna i nie ma co do tego żadnej pewności. Za jej przyczynę uważana jest również dyskusyjna kwestia karmienia dziecka piersią, które z jednej strony bogate jest w bardzo ważne podczas rozwoju dziecka składniki i pełni funkcję ochronną dla jego organizmu, a z drugiej jest najprostszą drogą do podania dziecku składników mogących powodować alergie, zawartych właśnie w mleku matki.
Alergia, bez względu na to czy jest wrodzona, wywołana czynnikami genetycznymi czy też nabyta w wyniku przyjmowania w pewnym wieku niewłaściwych pokarmów, najczęściej wywoływana jest przez konkretną grupę pokarmów, takich jak orzechy, owoce morza, ryby czy pomidory. Wywołują one najczęściej alergię u osób dorosłych, natomiast dzieci są szczególnie wrażliwe na jajka, orzeszki ziemne, soję, mleko i pszenicę.
Alergia pokarmowa, tak jak wszystkie inne choroby wywołuje określone objawy kliniczne, na podstawie których jest rozpoznawana i diagnozowana. Do najczęstszych objawów, które można zaobserwować należą objawy skórne, z towarzyszącą jej pokrzywką, obrzękiem, wysypką i świądem. Ze strony układu pokarmowego należy spodziewać się najczęściej nudności, wymiotów, biegunki, bólów brzucha i obrzęku warg. Natomiast reakcja układu oddechowego charakteryzuje się najczęściej zapaleniem spojówek, katarem, obrzękiem krtani, dusznościami, kaszlem, drapaniem w gardle i atakami astmy. Istotnym problemem w przypadku rozpoznawania i obserwacji poszczególnych objawów ze strony organizmu jest ich niejednoznaczność i trudność w określeniu ich jako konkretne objawy właśnie alergii pokarmowej, a nie zwykłego zatrucia, niestrawności, przeziębienia czy alergii na sierść zwierząt lub sezonowej na pyłki.
Najważniejsze w rozpoznaniu i leczeniu alergii pokarmowej jest wczesne rozpoznanie składników i pokarmów, które ją wywołują. W tym celu konieczne jest przeprowadzenie odpowiednich testów alergicznych i badań, które pozwolą określić co wywołuje reakcję alergiczną w organizmie i dadzą podstawę do stworzenia właściwej, ubogiej w czynniki alergiczne, diety.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.