Dreszcze, drapanie w gardle, katar, bóle głowy, gardła, mięśni i stawów… Czujesz, że coś Cię bierze? Zanim pójdziesz do apteki i kupisz całą torbę leków, wypróbuj domowe sposoby walki z przeziębieniem i grypą.

Przede wszystkim zaopatrz się w warzywniaku w czosnek (pochodzenia polskiego!). Ma on bowiem właściwości antybakteryjne i pomoże Twojemu organizmowi zwalczyć infekcję. Możesz go wykorzystać do zrobienia syropu, jako dodatek do kanapki bądź mleka. Przepis na syrop jest bardzo prosty – wystarczy zmiażdżyć kilka ząbków czosnku, dodać sok z cytryny i wszystko zalać przegotowaną wodą. Można dodać także miód. Powstały roztwór należy odstawić na dobę i dopiero wówczas odcedzić. Jedną łyżkę syropu w razie choroby należy wypijać raz na cztery godziny.

Jeśli nie masz ochoty bądź siły na przygotowywanie syropu, to zjedz posmarowaną masłem kanapkę z drobno pokrojonymi ząbkami czosnku. Dla uzyskania lepszego smaku kromkę możesz posypać swoimi ulubionymi ziołami. Taki posiłek zapij szklanką ciepłego mleka z miodem i dwoma rozgniecionymi ząbkami.

Na przeziębienie i grypę dobry jest także syrop z cebuli, którego przygotowanie zajmie Ci kilka minut. Potrzebujesz dwóch lub trzech cebuli, pół szklanki cukru oraz cytryny i miodu. W pierwszym etapie należy pokroić cebulę w plasterki/kostkę i ułożyć w słoiku warstwowo; każdą warstwę cukru powinna oddzielać warstwa cukru. Następnie trzeba odczekać kilka godzin aż cebula puści sok. Po odcedzeniu sok połączyć z miodem oraz z sokiem z cytryny (dodaj 1-2 łyżki) i syrop z cebuli gotowy! Na tej samej zasadzie można przygotować syrop z buraków oraz syrop z chrzanu.

Potrawą, którą powinieneś koniecznie wprowadzić do swojego jadłospisu na czas przeziębienia bądź grypy, jest rosół. Działa on przeciwzapalnie, rozgrzewająco oraz wspomaga odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach. Jako dodatek do bulionu można zastosować wspomniany wcześniej czosnek bądź cebulę oraz ostre przyprawy (np. ostrą paprykę). W czasie choroby obok rosołu postaw przede wszystkim na potrawy lekkostrawne, bogate w białko oraz witaminy (mięso drobiowe, ryby, warzywa).

Bardzo dobrym, o ile nie najlepszym, sposobem na przeziębienie i grypę jest odpoczynek w łóżku oraz sen, podczas którego organizm sam się regeneruje. W czasie choroby należy dbać również o nawodnienie organizmu. Obok wody z dodatkiem cytryny i miodu, warto sięgnąć po napary z kwiatu lipy, z malin, z mięty pieprzowej, z imbiru czy czarnego bzu.

W przypadku problemów z zatokami oraz z kaszlem warto stosować kilka razy dziennie inhalacje parowe z rumianku bądź dodatkiem olejków eterycznych np. olejku sosnowego albo eukaliptusowego, które mają właściwości bakteriobójcze. Z kolei do płukania gardła zalecane są szczególnie napary z szałwii oraz woda z dodatkiem soli kuchennej (1 łyżeczka soli na szklankę).

Powyższe naturalne sposoby na walkę z przeziębieniem i grypą to wierzchołek góry lodowej. Przepisów na syropy, napary i inne specyfiki jest o wiele więcej. Są one przekazywane z pokolenia na pokolenie. Co stosuje się w Waszych rodzinach? Jakie są Wasze ulubione receptury? Myślicie, że naprawdę da się zwalczyć przeziębienie i grypę bez leków farmaceutycznych?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here