W pierwszej fazie walki z biegunką trzeba stosować tylko płyny. Pokarmy wprowadza się ostrożnie i dopiero wtedy, gdy jelita zaczynają pracować normalnie.
Oto skuteczne sposoby na biegunkę, które można stosować w domu:
– Połóż się do łóżka i weź ze sobą termofor – ciepło uspokaja i relaksuje. Jeśli nie czujesz się bardzo źle, możesz wziąć ciepłą, odprężającą kąpiel z dodatkiem olejku miętowego lub imbirowego.
– Delikatnie, spokojnie wymasuj brzuch kolistymi ruchami – w ten sposób pomagasz odprężyć się jelitom. Możesz wzmocnić siłę masażu stosując miksturę z kilku kropli olejku eterycznego wymieszanego z dwoma łyżkami oleju roślinnego tłoczonego na zimno. Zastosuj odkażający olejek z drzewka herbacianego, działający rozkurczająco i przeciwbólowo olejek miętowy lub przeciwbakteryjny olejek geraniowy.
– Popijaj niegazowaną wodę mineralną albo słaby napar z kwiatów rumianku – działa rozkurczowo i przeciwzapalnie; herbatki z mięty pieprzowej lub koperku regulują pracę jelit i łagodzą napięcie brzucha.
– Przygotuj kompot z suszonych jagód: garść owoców zalej szklanką wrzątku i gotuj pod przykryciem 15 minut. Popijaj ciepły płyn – ma właściwości bakteriobójcze i zatrzymujące biegunkę.
Kiedy poczujesz się już lepiej, spróbuj zjeść marchwiankę – zupę z gotowanej w lekko osolonej wodzie, rozdrobnionej marchewki. Pod koniec gotowania możesz dodać odrobinę płatków ryżowych. To sprawdzony środek na zatrzymanie biegunki i dostarczenie organizmowi łatwo przyswajalnych składników odżywczych.
Stopniowo wzbogacaj menu: zacznij od niewielkich ilości lekkiego jedzenia np. kleiku ryżowego. Może być lekko osolony do smaku. Kolejno wprowadzaj do jadłospisu białe pieczywo, lekkie zupy warzywne, gotowane ryby i na samym końcu gotowane, delikatne mięso. Jedz mało, ale często, by nie obciążać jelit nadmierną ilością pokarmu.
Jak postępujecie, gdy macie biegunkę? Jak się leczycie?