Walkę z biegunką rozpoczynamy od gruntownego oczyszczenia jelita przy jednoczesnym zachowaniu równowagi mineralno-elektrolitowej organizmu – co oznacza, że trzeba dużo pić i powstrzymać się od jedzenia. Kilkugodzinna głodówka przerywana jedynie popijaniem płynów nie zaszkodzi, a przyspieszy normowanie pracy jelit.
Kiedy jelita są puste lub prawie puste, a odczuwa się głód lub chęć na jedzenie, pora na zastosowanie ścisłej diety. Początkowo przy biegunce można jeść tylko:
– sucharki – najzwyklejsze, tradycyjne; ważne, by nie były wzbogacane bakaliami
– kleiki ryżowe lub z płatków owsianych ugotowane na wodzie
– zwykły chleb (najlepiej na zakwasie) – w niewielkich ilościach i bez smarowania masłem czy margaryną.
Jemy powoli, bardzo dokładnie przeżuwając każdy kęs – chodzi o to, by do przewodu pokarmowego wprowadzić gęstą, dobrze nadtrawioną papkę, która nie będzie obciążać żołądka i jelit, a dostarczy składników odżywczych. Pamiętamy cały czas o piciu dużej ilości płynów!
Do picia można stosować:
– przegotowaną wodę lub niegazowaną wodę źródlaną czy mineralnąnapary z rumianku, mięty (o ile biegunce nie towarzyszą wymioty), szałwii, kopru lub kompot z czarnych jagód (na początek napary i kompot powinno się pić rozcieńczone)
– rozcieńczone i niesłodzone soki z czarnej porzeczki lub jagód bzu czarnego.
Jeśli dietetyczne pokarmy są dobrze tolerowane, można wprowadzić inne, lekko strawne i wstrzymujące biegunkę pożywienie, takie jak:
– Marchwiankę – pół kilo marchewki myjemy, obieramy, gotujemy w litrze lekko osolonej wody do miękkości. Marchew trzemy na tarce lub rozgniatamy widelcem i dodajemy do wywaru. Zjadamy małe ilości ale często, dokładnie przeżuwając każdą porcję.
– Ryż ugotowany na kleisto w lekko osolonej wodzie.
– Duszone jabłko – owoc trzeba umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i dać do rondelka. Zalać odrobiną wody i dusić do miękkości na wolnym ogniu.
– Surowy banan – ma właściwości zatwardzające.
Wszystkie pokarmy spożywa się w małych ilościach i dokładnie przeżute.
sxc.hu
Uwaga!
Kiedy jelita już pracują lepiej, należy ugotować dietetyczną zupę jarzynową: marchew, pietruszkę, seler, ziemniaka obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Solimy do smaku i zjadamy zaczynając od małych porcji. Kolejną porcję zupy można ugotować na chudym mięsie drobiowym. Po zakończeniu biegunki wracamy powoli do normalnego jedzenia, wybierając potrawy lekkie, raczej gotowane i duszone niż pieczone i smażone.
Jak postępujecie, gdy macie biegunkę? Co wtedy jecie?