Od innych owocowych ciast charakteryzuje go intensywny smak, zapach i malutkie czarne niteczki widoczne w jasnym cieście, a wszystko to dzięki rozgniecionym dojrzałym bananom.
Do upieczenia jednego chlebka bananowego
230 g mąki,
230 g cukru,
130 g masła o temperaturze pokojowej,
500 g mocno dojrzałych bananów,
3 jajka,
50-60 g orzechów włoskich,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.
Uwaga!
Do bananowego ciasta możemy dodać 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej zamiast tej samej ilości proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Ciasto nabierze wtedy ciemnego koloru i lekkiego piernikowego posmaku.
Banany obrać i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Orzechy grubo pokroić. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodając stopniowo dobrze roztrzepane jajka. Do dobrze utartej masy dodawać stopniowo mąkę na przemian z rozgniecionymi bananami. Na końcu wsypać orzechy, delikatnie zamieszać.
Ciasto włożyć do podłużnej formy zwanej keksówką, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 60–75 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Stan wypieku sprawdzamy drewnianym patyczkiem, który wkłuwamy w ciasto. Jeśli ciasto jest upieczone, patyczek będzie suchy. Jeśli okaże się, że patyczek będzie oblepiony masą, ciasto należy podpiec do momentu wyjęcia z niego suchego patyczka.
Znacie inny przepis na chlebek bananowy? Podzielcie się nim w komentarzu.