Do przyrządzenia jednej porcji będziemy potrzebować:

2 łyżki ryżu (ugotowanego),
1 jajko (ugotowane na twardo),
1 łyżka sosu pomidorowego (może być koncentrat pomidorowy),
2 łyżeczki tartego żółtego sera,
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka curry,
papryka w proszku (ostra lub słodka, w zależności od upodobań),
masło, sól, pieprz

  • Krok pierwszy

    Jajko kroimy na połowę i wyjmujemy żółtko. Można to zrobić małą łyżeczką.

  • Krok drugi

    Ucieramy je z majonezem na gładką masę, którą doprawiamy do smaku curry, pieprzem, papryką i solą.

  • Krok trzeci

    Następnie napełniamy gotową masą połowę jajka i tak uformowaną połówkę nakrywamy drugą częścią.

  • Krok czwarty

    Przygotowaną wcześniej kokilkę smarujemy masłem, napełniamy ją ryżem. Następnie robimy w ryżu wgłębienie, w które wkładamy faszerowane jajko.

  • Krok piąty

    Sos pomidorowy mieszamy z serem i układamy na wierzchu jajka.

  • Krok szósty

    Ostatnim krokiem przygotowań jest włożenie misternie przygotowanej konstrukcji do piekarnika. Zapiekamy około 10 minut.

  • Znacie inny przepis na jajka faszerowane? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBanana Bread – przepis
Następny artykułGulasz wieprzowy – przepis

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here