Do przyrządzenia jednej porcji będziemy potrzebować:
2 łyżki ryżu (ugotowanego),
1 jajko (ugotowane na twardo),
1 łyżka sosu pomidorowego (może być koncentrat pomidorowy),
2 łyżeczki tartego żółtego sera,
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka curry,
papryka w proszku (ostra lub słodka, w zależności od upodobań),
masło, sól, pieprz
-
Krok pierwszy
Jajko kroimy na połowę i wyjmujemy żółtko. Można to zrobić małą łyżeczką.
-
Krok drugi
Ucieramy je z majonezem na gładką masę, którą doprawiamy do smaku curry, pieprzem, papryką i solą.
-
Krok trzeci
Następnie napełniamy gotową masą połowę jajka i tak uformowaną połówkę nakrywamy drugą częścią.
-
Krok czwarty
Przygotowaną wcześniej kokilkę smarujemy masłem, napełniamy ją ryżem. Następnie robimy w ryżu wgłębienie, w które wkładamy faszerowane jajko.
-
Krok piąty
Sos pomidorowy mieszamy z serem i układamy na wierzchu jajka.
-
Krok szósty
Ostatnim krokiem przygotowań jest włożenie misternie przygotowanej konstrukcji do piekarnika. Zapiekamy około 10 minut.
Znacie inny przepis na jajka faszerowane? Podzielcie się nim w komentarzu.