W zależności od regionu świata gulasz, czyli kawałki mocno zrumienionego mięsa obgotowanego w gęstym sosie, sporządza się z różnych części wieprzowego mięsa z różnymi dodatkami. Na Węgrzech potrawa duszona jest ze zrumienioną cebulką na smalcu z dodatkiem czerwonej słodkiej lub pikantnej sproszkowanej papryki, kminku i podprawiana kwaśną śmietaną. Często używanymi w gulaszu składnikami są pomidory lub koncentrat pomidorowy, świeża czerwona papryka, kapusta kiszona, a także ziemniaki. Do przygotowania 2-3 porcji gulaszu wieprzowego
500 g łopatki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 czubata łyżka słodkiej czerwonej papryki,
1 płaska łyżka ziołowego pieprzu,
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka ziaren czarnego pieprzu,
listek laurowy,
sól, pieprz czarny,
1 łyżka smalcu lub 4-5 łyżek oleju,
2-3 kopiaste łyżki mąki.
Do garnka wlać 2 szklanki wody, wrzucić ziele angielskie, ziarna pieprzu i listek laurowy, dorzucić ząbki czosnku. Wstawić na mały płomień. Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do miski. Wsypać paprykę, sól, pieprz ziołowy i czarny, dobrze obtoczyć mięso w przyprawach, a następnie kłaść na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem. Smażyć na dużym ogniu z dwóch stron tak długo, aż mięso nabierze miejscami ciemnobrązowego koloru. Dołożyć do niego pokrojona w kostkę cebulę i chwilkę podsmażyć. Następnie przełożyć je widelcem do garnka z gotującą się wodą i przyprawami.
Na pozostałym na patelni tłuszczu zrobić zasmażkę: wsypać mąkę, rozetrzeć ją z tłuszczem i cały czas mieszając prażyć na silnym ogniu na odpowiedni kolor. Coraz dłuższe prażenie mąki wiąże się z nabieraniem przez nią ciemniejszej barwy. Kiedy mąka jest już podsmażona, zalać ją 2 szklankami zimnej wody, dobrze rozmieszać obydwa składniki, a następnie dodać do gotującego się mięsa. Dosolić sos do smaku. Chwilkę podgotować na silnym ogniu, dobrze wymieszać, po czym zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem aż do miękkości mięsa – ok. 1,5 godziny. Co jakiś czas zamieszać sos, by nic nie przywarło do dna.
Podawać z ziemniakami, kaszą ugotowaną na sypko, makaronem i surówkami.
Znacie inny przepis na gulasz? Podzielcie się nim w komentarzu.