Na każdym kotlecie ułożyć porcję grzybów, przykryć plasterkiem szynki i sera.

8 porcji kotletów cielęcych,
15 dag masła (albo margaryny),
10 dag pasty pomidorowej (albo koncentratu),
5 dag mąki pszennej,
25 dag pieczarek lub innych grzybów (usmażone na maśle),
8 plastrów szynki,
8 plastrów sera (najlepiej tłustego),
przyprawy (do smaku) sól

  • Krok pierwszy

    Na patelni roztapiamy masło.

  • Krok drugi

    Przygotowane wcześniej kotlety solimy i obtaczamy w mące.

  • Krok trzeci

    Wrzucamy cielęcinę na patelnię i smażymy.

  • Krok czwarty

    Na każdym z kotletów układamy grzyby (tak, żeby nie zsypywały się na patelnię), przykrywamy plasterkiem szynki i sera.

  • Krok piąty

    Zdejmujemy kotlety z patelni.

  • Krok szósty

    Pastę pomidorową rozprowadzamy na maśle, na którym smażyliśmy cielęcinę. Dodajemy resztę mąki, wlewamy wodę (ok. 100 ml). Gotujemy przez 3 minuty.

  • Krok siódmy

    Powstały w ten sposób sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, układamy na nim porcje cielęciny. Pieczemy na opcji grill przez 5-8 minut, do czasu rozpuszczenia się sera.

  • Znacie inny przepis na kotlety cielęce? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGulasz wieprzowy – przepis
Następny artykułPikantne naleśniki – przepis

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here