Na każdym kotlecie ułożyć porcję grzybów, przykryć plasterkiem szynki i sera.
8 porcji kotletów cielęcych,
15 dag masła (albo margaryny),
10 dag pasty pomidorowej (albo koncentratu),
5 dag mąki pszennej,
25 dag pieczarek lub innych grzybów (usmażone na maśle),
8 plastrów szynki,
8 plastrów sera (najlepiej tłustego),
przyprawy (do smaku) sól
-
Krok pierwszy
Na patelni roztapiamy masło.
-
Krok drugi
Przygotowane wcześniej kotlety solimy i obtaczamy w mące.
-
Krok trzeci
Wrzucamy cielęcinę na patelnię i smażymy.
-
Krok czwarty
Na każdym z kotletów układamy grzyby (tak, żeby nie zsypywały się na patelnię), przykrywamy plasterkiem szynki i sera.
-
Krok piąty
Zdejmujemy kotlety z patelni.
-
Krok szósty
Pastę pomidorową rozprowadzamy na maśle, na którym smażyliśmy cielęcinę. Dodajemy resztę mąki, wlewamy wodę (ok. 100 ml). Gotujemy przez 3 minuty.
-
Krok siódmy
Powstały w ten sposób sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, układamy na nim porcje cielęciny. Pieczemy na opcji grill przez 5-8 minut, do czasu rozpuszczenia się sera.
Znacie inny przepis na kotlety cielęce? Podzielcie się nim w komentarzu.