Dobrze zrobione ciasto to sekret pysznych naleśników. Będziemy do niego potrzebować:
Ciasto:
200 g mąki,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
3 dag słoniny, sól
Farsz:
500 g cielęciny,
2 cebule,
1 łyżeczka papryki w proszku,
1 łyżka smalcu,
1 szklanka śmietany
-
Krok pierwszy
Wykonujemy ciasto naleśnikowe z jajek, mąki, mleka i soli. Najważniejsze jest połączenie tych składników. Masa musi być gładka – bez żadnych grudek!
-
Krok drugi
Patelnię smarujemy słoniną i smażymy na niej sześć naleśników.
-
Krok trzeci
Teraz zabieramy się za farsz. Mięso myjemy i oczyszczamy, kroimy (najlepiej w drobniutką kostkę) i solimy.
-
Krok czwarty
Obieramy i kroimy cebulę, smażymy ją tak długo, aż nabierze złotawej barwy.
-
Krok piąty
Następnie smażymy mięso, podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem do czasu, aż będzie miękkie.
-
Krok szósty
Następnie mielimy mięs razem z cebulą i doprawiamy farsz papryką.
-
Krok siódmy
Naleśniki składamy w kopertę.
-
Krok ósmy
Sos, który pozostał z duszenia zagęszczamy połową śmietany, wkładamy do niego naleśniki. Następnie polewamy je resztą śmietany.
-
Krok dziewiąty
Krótko zapiekamy w piekarniku.
Znacie inny przepis na naleśniki? Podzielcie się nim w komentarzu.