Obecnie obserwuje się kilka sposobów przyrządzenia biszkoptowego ciasta:

– w pierwszym najpierw ubija się pianę z białek, następnie dodaje cukier, potem żółtka, a na końcu mąkę,

– w drugim białka ubija się od razu z cukrem, a potem dodaje się kolejne produkty – według zwolenników tego sposobu cukier sprawia, że piana staje się sztywna,

– w trzecim na puszystą masę ubija się całe jajka z cukrem, miksując je przez ok. 5-7 minut, po czym delikatnie, za pomocą łopatki dodaje się partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

W każdym przypadku biszkopt po upieczeniu ma charakterystyczną gąbczastą strukturę, lekko sprężystą, jest słodki i nieco wilgotny.

6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40-50 dag jagód

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, za każdym razem chwilkę miksując ciasto. Na koniec zmniejszyć obroty miksera i delikatnie wmieszać mąką z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Delikatnie rozłożyć na cieście jagody, nie wciskać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Ciasto powinno urosnąć i upiec się na złoty kolor. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Można także spróbować innych wersji biszkoptu z jagodami:

– do przygotowanego już biszkoptowego ciasta dodać jagody i bardzo ostrożnie wymieszać, a następnie przełożyć do formy,

– posmarować olejem papilotki lub formy do muffinek i napełnić w 3/4 wysokości ciastem wymieszanym z jagodami.

Znacie inne fajne przepisy na biszkopt z jagodami (albo z innymi owocami)? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRummikub – zasady gry
Następny artykułBułka wrocławska – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here