Obecnie obserwuje się kilka sposobów przyrządzenia biszkoptowego ciasta:
– w pierwszym najpierw ubija się pianę z białek, następnie dodaje cukier, potem żółtka, a na końcu mąkę,
– w drugim białka ubija się od razu z cukrem, a potem dodaje się kolejne produkty – według zwolenników tego sposobu cukier sprawia, że piana staje się sztywna,
– w trzecim na puszystą masę ubija się całe jajka z cukrem, miksując je przez ok. 5-7 minut, po czym delikatnie, za pomocą łopatki dodaje się partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
W każdym przypadku biszkopt po upieczeniu ma charakterystyczną gąbczastą strukturę, lekko sprężystą, jest słodki i nieco wilgotny.
6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40-50 dag jagód
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, za każdym razem chwilkę miksując ciasto. Na koniec zmniejszyć obroty miksera i delikatnie wmieszać mąką z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Delikatnie rozłożyć na cieście jagody, nie wciskać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Ciasto powinno urosnąć i upiec się na złoty kolor. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Można także spróbować innych wersji biszkoptu z jagodami:
– do przygotowanego już biszkoptowego ciasta dodać jagody i bardzo ostrożnie wymieszać, a następnie przełożyć do formy,
– posmarować olejem papilotki lub formy do muffinek i napełnić w 3/4 wysokości ciastem wymieszanym z jagodami.
Znacie inne fajne przepisy na biszkopt z jagodami (albo z innymi owocami)? Podzielcie się nimi!