Warto wypróbować przepis na smaczne ciastka. Oto on:
1/3 opakowania płatków owsianych,
2 jajka,
cukier waniliowy,
3 do 4 łyżek cukru pudru,
1/4 kostki masła.
Uwaga!
W innej wersji, można zrobić ciastka owsiane z dżemem żurawinowym – wtedy należy dodać większej ilości cukru. Można do nich dodać rodzynki – to klasyczne połączenie. Smaczne są też z kawałkami czekolady, najlepiej białej.
Masło roztapiany w garnuszku i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka rozdzielamy – białka osobno, żółtka osobno. Warto wcześniej nagrzać piekarnik do ok. 180 st. C. Kiedy te podstawowe zostaną wykonane, możemy zacząć robić ciastka.
Płatki prażymy na suchej patelni i studzimy. Nie trwa to długo, maksymalnie 5 minut, a nawet mniej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier i płatki. Dokładnie mieszamy dużą łyżką, potem dodajemy pozostałe składniki – płynne masło i żółtka z jajek, mieszamy. Masa, która powstanie jest dość gęsta i ciężka.
Na blasze układamy papier do pieczenia. Nie należy już natłuszczać blachy. Łyżką wykładamy na papier porcje masy, lekko przyklepujemy. Ciastka owsiane robimy jak pieguski – nie są z ciasta, które można wycinać. Poszczególne ciastka muszą być dość daleko od siebie rozłożone – ciasto rozlewa się w piekarniku. Ciastka pieką się około 20 minut, aż będą lekko zrumienione.
Najlepsze są świeżo pieczone, jeszcze ciepłe… Świetnie smakują z kawą z mlekiem i cukrem.
Znacie inny przepis na ciasteczka owsiane? Podzielcie się nim w komentarzu.