Podobnie jak w przypadku ciast z marchewką, obecność dyni jest właściwie nie do zidentyfikowania. Wszyscy czują, że nie jest to zwykłe ciasto.
Do zrobienia typowego dyniowego ciasta
4 jajka,
90 g miodu,
1 cytryna – starta skórka i sok,
250 g dyni,
200 g drobno zmielonych migdałów lub orzechów laskowych,
50 g mąki,
szczypta mielonych goździków,
1 – 2 łyżeczki cynamonu (lub innych przypraw korzennych, np. mieszanki do piernika),
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Uwaga!
Jeśli ktoś nie lubi miodu, do ciast z dodatkiem warzyw (dynia, marchewka, cukinia) można użyć brązowego cukru.
Surową dynię obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Żółtka ubijamy z miodem i sokiem z cytryny, pod koniec dodając też skórkę. Do jajek dodajemy pozostałe składniki – dynię, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie miksujemy składniki, tak by równo się połączyły. Orzechy warto wcześniej posiekać na drobne kawałki.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite dodajemy do masy dyniowej i mieszamy. Tym razem mieszać należy delikatnie, za pomocą łyżki. Już nie miksujemy.
Do pieczenia najlepiej użyć kwadratowej blaszki, którą natłuszczamy lub wykładamy papierem. Ciasto przelewamy do niej i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy niecałą godzinę, do efektu suchego patyczka, w 180 st. C.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować albo polać czekoladą. Fantastycznie smakuje podane z kiwi lub bananem i bitą śmietaną.
Znacie inny przepis na ciasto dyniowe? Podzielcie się nim w komentarzu.