Czy czosnek naprawdę ma taki dobry wpływ na nasze zdrowie? Tak, czosnek naprawdę pomaga utrzymać odporność i leczy w trakcie przeziębień. Najlepiej jeść go oczywiście nie tylko wtedy, gdy już jesteśmy chorzy, najlepiej jeść go cały rok jako dodatek do potraw, wtedy odporność naszego organizmu jest stale wzmacniana.
Czosnek ma silne działanie bakteriobójcze. Zawiera węglowodany, białko, składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, siarkę, chrom, cynk, jod), olejki lotne oraz witaminy (C, A, B1, B2, PP). Zawiera związki nazywane fitoncydami, które działają bakteriostatycznie. Jego działanie jest wyjątkowo silne. Poza leczeniem przeziębień jest polecany przy chorobach serca i problemach z cholesterolem – obniża jego poziom.
Czosnek normalizuje również ciśnienie krwi, obniża poziom glukozy – dlatego jest zalecany chorym na cukrzycę. Czyni krew bardziej płynną, zapobiega tworzeniu się skrzepów i zmniejsza ryzyko zawału. Czosnek przydatny jest też przy leczeniu wszelkich grzybic i pasożytów w przewodzie pokarmowym. W dodatku neutralizuje różnego typu wolne rodniki w organizmie człowieka.
U osób, które jedzą sporo czosnku, skóra staje się gładsza, bardziej elastyczna, zmarszczki ulegają spłyceniu, włosy się wzmacniają.
Dzięki swoim właściwościom, czosnek sprawia, że człowiek czuje się lepiej, młodziej wygląda i ma więcej witalności.
Lubicie czosnek? Do czego go wykorzystujecie?