Co więcej, jego wykonanie zajmuje nie więcej niż 40 minut, więc jest to stosunkowo szybki wypiek. Ponadto, ponieważ nie jest to ciasto drożdżowe, można je smakować bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, na ciepło.
Przepis na samo kruche ciasto jest krótki, prosty i szybki. Do jego wykonania będą potrzebne:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 kostka margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru pudru lub – ewentualnie – zwykłego cukru
Ciasto należy wyrobić i na pół godziny odstawić do lodówki. Niewielką ilość ciasta wkładamy do zamrażarki na około 15 minut. Wcześniej dodajemy do niej odrobinę tłuszczu i trochę cukru. Tak przygotowane ciasto wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.
Ponieważ ciasto to jest podstawą niemal wszystkich ciast z owocami lub konfiturami, to właśnie one będą doskonałym dodatkiem do niego. Na wyłożone w formie ciasto, nakłute wcześniej wykałaczką, można wyłożyć świeże lub mrożone truskawki, cząstki jabłek, konfitury owocowe lub inne ulubione owoce. Doskonałym pomysłem będzie również wykonanie na jego bazie sernika. Po wyłożeniu na ciasto owoców, sera lub konfitur, należy wyjąć z zamrażalnika schowane tam wcześniej ciasto, pokruszyć je i równomiernie rozsypać po cieście. W ten sposób przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut, w temperaturze około 130-140 stopni Celsjusza.
Kruche ciasto z owocami czy innymi dodatkami jest smacznym dodatkiem do kawy czy herbaty, ale może funkcjonować również jako doskonały deser, jeżeli zostanie odpowiednio podane. Najlepiej smakuje kruche ciasto z jabłkami z dodatkiem cynamonu, podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych, bita śmietaną i odrobiną miodu.
Przygotowane według tego przepisu kruche ciasto nadaje się również do pieczenia słodkich tart, mazurków czy babeczek. Ponadto doskonale sprawdza się jako baza do robienia kruchych ciasteczek. Należy je jedynie dobrze ugnieść, cienko rozwałkować na dobrze oprószonej mąką stolnicy i różnego kształtu foremkami do ciastek powycinać ciasteczka. Przed włożeniem ich do piekarnika można posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem, a po upieczeniu polać lukrem lub gorącą mleczną czekoladą i posypać kandyzowanymi owocami.
Poza tym doskonałą zaletą kruchego ciasta jest fakt, że można je wyrobić, a to, co zostanie – zamrozić, gdyż po rozmrożeniu nadal doskonale smakuje i nadaje się do kolejnych wypieków.
Znacie inny przepis na ciasto kruche? Podzielcie się nim w komentarzu.