Co więcej, jego wykonanie zajmuje nie więcej niż 40 minut, więc jest to stosunkowo szybki wypiek. Ponadto, ponieważ nie jest to ciasto drożdżowe, można je smakować bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, na ciepło.

Przepis na samo kruche ciasto jest krótki, prosty i szybki. Do jego wykonania będą potrzebne:

2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 kostka margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru pudru lub – ewentualnie – zwykłego cukru

Ciasto należy wyrobić i na pół godziny odstawić do lodówki. Niewielką ilość ciasta wkładamy do zamrażarki na około 15 minut. Wcześniej dodajemy do niej odrobinę tłuszczu i trochę cukru. Tak przygotowane ciasto wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.

Ponieważ ciasto to jest podstawą niemal wszystkich ciast z owocami lub konfiturami, to właśnie one będą doskonałym dodatkiem do niego. Na wyłożone w formie ciasto, nakłute wcześniej wykałaczką, można wyłożyć świeże lub mrożone truskawki, cząstki jabłek, konfitury owocowe lub inne ulubione owoce. Doskonałym pomysłem będzie również wykonanie na jego bazie sernika. Po wyłożeniu na ciasto owoców, sera lub konfitur, należy wyjąć z zamrażalnika schowane tam wcześniej ciasto, pokruszyć je i równomiernie rozsypać po cieście. W ten sposób przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut, w temperaturze około 130-140 stopni Celsjusza.

Kruche ciasto z owocami czy innymi dodatkami jest smacznym dodatkiem do kawy czy herbaty, ale może funkcjonować również jako doskonały deser, jeżeli zostanie odpowiednio podane. Najlepiej smakuje kruche ciasto z jabłkami z dodatkiem cynamonu, podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych, bita śmietaną i odrobiną miodu.

Przygotowane według tego przepisu kruche ciasto nadaje się również do pieczenia słodkich tart, mazurków czy babeczek. Ponadto doskonale sprawdza się jako baza do robienia kruchych ciasteczek. Należy je jedynie dobrze ugnieść, cienko rozwałkować na dobrze oprószonej mąką stolnicy i różnego kształtu foremkami do ciastek powycinać ciasteczka. Przed włożeniem ich do piekarnika można posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem, a po upieczeniu polać lukrem lub gorącą mleczną czekoladą i posypać kandyzowanymi owocami.

Poza tym doskonałą zaletą kruchego ciasta jest fakt, że można je wyrobić, a to, co zostanie – zamrozić, gdyż po rozmrożeniu nadal doskonale smakuje i nadaje się do kolejnych wypieków.

Znacie inny przepis na ciasto kruche? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCannelloni ze szpinakiem i ricottą – przepis
Następny artykułCiasto Shrek – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here