I słusznie. Szpinak jest zdrowy, pożywny i – wbrew powszechnie panującej opinii – bardzo smaczny. Dlatego coraz częściej wraca do łask, ale już nie jako samodzielne danie, ale jako dodatek do wielu potraw, w których odgrywa bardzo dużą rolę i zyskuje zupełnie odmienny i wyjątkowy smak. Tak też jest ze szpinakiem, którym z dodatkiem serka ricotta nadziewamy cannelloni.
Aby przygotować cannelloni ze szpinakiem i ricottą będziesz potrzebował:
(Z poniższych składników powstaje smaczny i pożywny obiad dla 4, a nawet 5 osób.)
około 50 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego)
opakowanie makaronu cannelloni
1 opakowanie serka ricotta
5 ząbków czosnku
1 łyżka masła
15 dag sera (w zależności od gustu i smaku: oscypka, fety, pleśniowego lub żółtego, ale bardzo pikantnego i wyrazistego)
20 g startego parmezanu
2 łyżki posiekanego oregano
sól, pieprz do smaku
Do wykonania sosu beszamelowego, którym polany będzie makaron, będą potrzebne:
2 łyżki mąki
2 niepełne łyżki masła
nieduży kawałek żółtego sera, niezbyt miękkiego
20 gram parmezanu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku
NaJpierw należy lekko podgotować rurki makaronu w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. W międzyczasie rozmrażamy szpinak, dusząc go na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości wody do momentu, aż liście będą wyglądały na zwiędnięte. Podobnie postępujemy ze świeżym szpinakiem, najpierw jednak dokładnie go myjemy, oczyszczamy, odcinamy ogonki i znacznie skracamy czas duszenia. Kiedy będzie już miękki, należy lekko go przestudzić, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni na łyżce masła, odparowując przy tym cały wytworzony płyn. W trakcie smażenia można zacząć dodawać zmiażdżone ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i dobrze wystudzić.
Kiedy szpinak będzie już chłodny, mieszamy go z przyprawami i serkiem ricotta, a całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wybrany ser należy zetrzeć na grubej tarce do jarzyn lub bardzo drobno pokroić, dodać do szpinaku i zacząć znowu podsmażać na niewielkim ogniu, aż całkowicie się rozpuści, a wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowym farszem nadziewamy rurki makaronu – doskonale nadaje się do tego rękaw cukierniczy do mas lub nadziewania ciast.
Na samym końcu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło należy rozpuścić w niewielkim rondelku, dodać do niego mąkę i szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Po chwili – zdjąć rondel z ognia, po trochu dolewać mleko, dokładnie mieszać i kiedy składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita masa, z powrotem wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia, aż sos zgęstnieje. Na grubej tarce należy zetrzeć żółty ser, dodać go do sosu. Doprawiamy całość parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlewamy na dno trochę sosu beszamelowego, układamy w nim nadziewany makaron, zalewamy pozostałą częścią sosu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około pół godziny.
Znacie inny przepis na cannelloni ze szpinakiem? Podzielcie się nim w komentarzu.