I słusznie. Szpinak jest zdrowy, pożywny i – wbrew powszechnie panującej opinii – bardzo smaczny. Dlatego coraz częściej wraca do łask, ale już nie jako samodzielne danie, ale jako dodatek do wielu potraw, w których odgrywa bardzo dużą rolę i zyskuje zupełnie odmienny i wyjątkowy smak. Tak też jest ze szpinakiem, którym z dodatkiem serka ricotta nadziewamy cannelloni.

Aby przygotować cannelloni ze szpinakiem i ricottą będziesz potrzebował:

(Z poniższych składników powstaje smaczny i pożywny obiad dla 4, a nawet 5 osób.)

około 50 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego)
opakowanie makaronu cannelloni
1 opakowanie serka ricotta
5 ząbków czosnku
1 łyżka masła
15 dag sera (w zależności od gustu i smaku: oscypka, fety, pleśniowego lub żółtego, ale bardzo pikantnego i wyrazistego)
20 g startego parmezanu
2 łyżki posiekanego oregano
sól, pieprz do smaku

Do wykonania sosu beszamelowego, którym polany będzie makaron, będą potrzebne:

szklanka mleka
2 łyżki mąki
2 niepełne łyżki masła
nieduży kawałek żółtego sera, niezbyt miękkiego
20 gram parmezanu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku

NaJpierw należy lekko podgotować rurki makaronu w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. W międzyczasie rozmrażamy szpinak, dusząc go na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości wody do momentu, aż liście będą wyglądały na zwiędnięte. Podobnie postępujemy ze świeżym szpinakiem, najpierw jednak dokładnie go myjemy, oczyszczamy, odcinamy ogonki i znacznie skracamy czas duszenia. Kiedy będzie już miękki, należy lekko go przestudzić, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni na łyżce masła, odparowując przy tym cały wytworzony płyn. W trakcie smażenia można zacząć dodawać zmiażdżone ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i dobrze wystudzić.

Kiedy szpinak będzie już chłodny, mieszamy go z przyprawami i serkiem ricotta, a całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wybrany ser należy zetrzeć na grubej tarce do jarzyn lub bardzo drobno pokroić, dodać do szpinaku i zacząć znowu podsmażać na niewielkim ogniu, aż całkowicie się rozpuści, a wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowym farszem nadziewamy rurki makaronu – doskonale nadaje się do tego rękaw cukierniczy do mas lub nadziewania ciast.

Na samym końcu przygotowujemy sos beszamelowy. Masło należy rozpuścić w niewielkim rondelku, dodać do niego mąkę i szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Po chwili – zdjąć rondel z ognia, po trochu dolewać mleko, dokładnie mieszać i kiedy składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita masa, z powrotem wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia, aż sos zgęstnieje. Na grubej tarce należy zetrzeć żółty ser, dodać go do sosu. Doprawiamy całość parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlewamy na dno trochę sosu beszamelowego, układamy w nim nadziewany makaron, zalewamy pozostałą częścią sosu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około pół godziny.

Znacie inny przepis na cannelloni ze szpinakiem? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCannelloni ze szpinakiem – przepis
Następny artykułCiasto kruche – przepis podstawowy

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here