5 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
200g masła
2 opakowania pomarańczowego kisielu
opakowanie galaretki pomarańczowej
Lukier:
200g masła
żółtko
pomarańcza
Wykonanie:
Biszkopt – Białko wraz z szczyptą soli ubij na pianę, żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę, dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie ubitą pianę, całość zmiksuj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Po upieczeniu biszkopt przetnij wzdłuż.
Masa – galaretkę rozpuść w 125 mililitrach wody, kisiel ugotuj w 0,5 litra wody, masło rozpuść w rondelku. Do gorącego kisielu dodaj galaretkę oraz masło, dokładnie wymieszaj aż stężeje. Dwie części ciasta przełóż masą. Wierzch górnego posmaruj lukrem.
Lukier – Cukier utrzyj z żółtkiem. Pomarańcze wyparz w wrzątku, następnie skórkę zetrzyj na tarce o cienkich oczkach, z pomarańczy wyciśnij sok. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, następnie przygotowaną masą polej ciasto.
Spróbujecie tego przepisu?