Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W misce wymieszać mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę. Czekoladę rozpuścić w dużej misce z masłem na parze, po czym wymieszać z jajkami ubitymi z cukrem, ekstraktem waniliowym i olejem, następnie wlać Coca – colę i suche składniki. Połączyć wszystko mikserem na średnich obrotach, przelać do blaszki do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut, aż włożony do ciasta patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu wyjąc, wystudzić i polać czekoladowo – cocacolowym lukrem, do którego przyrządzenia będzie potrzebne:
200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
6 łyżek masła
2 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/8 łyżeczki soli
ok. 2 szklanek cukru pudru
1/3 szklanki Coca-Coli
Czekoladę rozpuścić na parze. Masło utrzeć mikserem na kremową masę, dodać połowę cukru pudru, czekoladę, Coca-Colę, sól, ekstrakt z wanilii i wszystko dobrze utrzeć. Następnie wmieszać pozostałą część cukru i kakao. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać cukru pudru. Jeśli masa jest za gęsta, dolać odrobinę Coca-Coli.
Powstałą pomadą posmarować ciasto.
Podawać z gałką waniliowych lub śmietankowych lodów.
I co myślicie? 😉 Znacie inne fajne przepisy z Coca-Colą w drugoplanowej roli? Podzielcie się nimi!