Pierwszy z przepisów na francuskie rogaliki pozwala na ich wykonanie samodzielnie, łącznie z ciastem. Do tego potrzebne jest:

200 gram masła,
250 gram mąki,
szczypta soli,
półtorej łyżki octu,
5 łyżek zimnej wody,
1 jajko

Mąkę należy lekko posolić, wysypać ją na stolnicę i zrobić w jej środku niewielki dołek. Włożyć do niego pokrojone, utrzymane w temperaturze pokojowej masło. Wodą rozcieńczyć ocet i stopniowo dodawać do mąki wyrabiając zwięzłe i odchodzące od ręki ciasto. Ciasto rozwałkować dość cienko, złożyć na 4 warstwy, znowu rozwałkować, złożyć na 4 warstwy po raz kolejny i czynność tę powtórzyć jeszcze raz. Następnie tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować je na duży prostokąt o dłuższym boku długości około 35 cm i pokroić na 6 kwadratów, każdy z nich przekroić po przekątnej, aż w efekcie powstanie 12 trójkątów. Do każdego z nich włożyć dowolne nadzienie, konfiturę, dżem lub czekoladową masę, zwinąć w rogaliki, ułożyć na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blasze i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie każdy z rogalików posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze około 220 stopni aż uzyskają ładny, złoty kolor.

Ciasto francuskie można również kupić już gotowe, zamrożone w sklepie. Przed przystąpieniem do pieczenia należy je dokładnie rozmrozić, dobrze rozwałkować i pokroić na duże prostokąty. Następnie każdy z nich kroimy po przekątnej, układamy na nich dowolne nadzienie i zwijamy rozpoczynając od strony szerszej do węższej. Tak przygotowane rogaliki należy ułożyć na posmarowaną masłem blachę i piec w temperaturze około 180 stopni przez 25 minut. Kiedy lekko przestygną można posypać je cukrem pudrem.

Znacie inny przepis na croissanty? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRacuchy bez drożdzy – przepis
Następny artykułRyż zapiekany z jabłkami i cynamonem – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here