Ciasta i desery Croissanty - przepis

Croissanty – przepis

-

Pierwszy z przepisów na francuskie rogaliki pozwala na ich wykonanie samodzielnie, łącznie z ciastem. Do tego potrzebne jest:

200 gram masła,
250 gram mąki,
szczypta soli,
półtorej łyżki octu,
5 łyżek zimnej wody,
1 jajko

Mąkę należy lekko posolić, wysypać ją na stolnicę i zrobić w jej środku niewielki dołek. Włożyć do niego pokrojone, utrzymane w temperaturze pokojowej masło. Wodą rozcieńczyć ocet i stopniowo dodawać do mąki wyrabiając zwięzłe i odchodzące od ręki ciasto. Ciasto rozwałkować dość cienko, złożyć na 4 warstwy, znowu rozwałkować, złożyć na 4 warstwy po raz kolejny i czynność tę powtórzyć jeszcze raz. Następnie tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować je na duży prostokąt o dłuższym boku długości około 35 cm i pokroić na 6 kwadratów, każdy z nich przekroić po przekątnej, aż w efekcie powstanie 12 trójkątów. Do każdego z nich włożyć dowolne nadzienie, konfiturę, dżem lub czekoladową masę, zwinąć w rogaliki, ułożyć na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blasze i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie każdy z rogalików posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze około 220 stopni aż uzyskają ładny, złoty kolor.

Ciasto francuskie można również kupić już gotowe, zamrożone w sklepie. Przed przystąpieniem do pieczenia należy je dokładnie rozmrozić, dobrze rozwałkować i pokroić na duże prostokąty. Następnie każdy z nich kroimy po przekątnej, układamy na nich dowolne nadzienie i zwijamy rozpoczynając od strony szerszej do węższej. Tak przygotowane rogaliki należy ułożyć na posmarowaną masłem blachę i piec w temperaturze około 180 stopni przez 25 minut. Kiedy lekko przestygną można posypać je cukrem pudrem.

Znacie inny przepis na croissanty? Podzielcie się nim w komentarzu.

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Tradycyjne i bezglutenowe – pomysły na pierniczki

Święta wielu kojarzą się z potrawami, które pojawią się...

Czy konto bez opłat jest zawsze bezpłatne?

Jeśli nie wiemy jak korzystać z konta bankowego bez opłat, nie przeczytamy dokładnie tabeli opłat i prowizji, a także produkt wybierzemy w sposób niedogodny dla nas, konto bez opłat może stać się jedynie sloganem reklamowym, powodującym naszą frustrację i poczucie wykorzystania. Konto bez opłat nie zawsze będzie bezpłatne. Wybierając je dla siebie, musimy wiedzieć, czy będziemy w stanie spełnić wymogi zapisane w umowie, gwarantujące nam rzeczywisty brak opłat za prowadzenie rachunku.

Zobacz też

Guacamole – przepis

Guacamole to rodzaj meksykańskiego sosu podawany jako dip do kukurydzianych nachos, surowych warzyw, zapiekanej tortilli. Ze względu na kaloryczność głównego składnika, awokado, guacamole polecane jest także jako osobna potrawa, osobna przekąska, chociażby na pierwsze lub drugie śniadanie.

Liofilizowane owoce i warzywa – dawka witamin przez cały rok

Z pewnością każdy z nas uwielbia spożywać świeże owoce. Dostarczenie naszemu organizmowi bomby witaminowej niezwykle skutecznie wzmacnia. Niestety, sezon...

Jak udekorować domek ogrodowy, gdy ma się ograniczony budżet?

Każdy z nas marzy o tym, aby jego miejsce odpoczynku było wygodne i przytulne. Jednak równie ważne jest to,...

Może Cię zainteresuje: