Crumble staje się popularne wraz z nadejściem owocowego sezonu, kiedy na rynku dostępne są pachnące latem truskawki, młode pędy rabarbaru, maliny rwane prosto z krzaka, świeże jagody, dojrzałe naturalnie brzoskwinie, a potem soczyste gruszki, śliwki i wczesnojesienne jabłka.
Do wykonania crumble z brzoskwiniami będzie potrzebne:
owoce:
5 -6 brzoskwiń
3-4 łyżki ciemnego nierafinowanego cukru (muskovado, melasa)
2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej
kruszonka:
1 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanki mąki pszennej
150 g masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 60 g orzechów laskowych
Uwaga!
Pochodzenie owego wspaniałego i jednocześnie prostego deseru związane jest z kryzysem w Wielkiej Brytanii w czasie II wojny światowej. Utrudniony dostęp do produktów sprawił, iż gospodynie szukające sposobów na uatrakcyjnienie monotonnego, wojennego menu zaczęły piec ciasta z tego, co tylko było możliwe. Stąd setki pomysłów na skład kruszonki i przekonanie, że tak naprawdę do jej przygotowania nie trzeba żadnego przepisu, wystarczyło wymieszać ze sobą mąkę, troszkę cukru i tłuszcz. Obecnie coraz częściej zamiast mąki dodaje się różnego rodzaju płatki, w tym owsiane, żytnie, jęczmienne itp., a zamiast białego cukru wsypuje się ciemnego, nierafinowanego, by to pożywne słodkie danie poza samą przyjemnością dawało także możliwość zdrowego odżywiania się.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Brzoskwinie obrać i pokroić na mniejsze kawałki, niekoniecznie równej wielkości. Owoce włożyć do żaroodpornej formy, posypać je ciemnym cukrem i mąką (zrobi się z tego ciemny, słodki, karmelowy sos) i lekko wymieszać.
Do miski włożyć wszystkie składniki kruszonki. Rozetrzeć je palcami tak, aby powstały grube grudki i przysypać nimi owoce. Orzechy posiekać i posypać kruszonkę. Crumble wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.
Jeść na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany lub kulką waniliowych bądź śmietankowych lodów. Kruszonkę można posypać brązowym cukrem, który dodatkowo stworzy skarmelizowaną, twardawą skorupkę na wierzchu ciasta, co uatrakcyjni smak crumble.
Znacie inny przepis na crumble brzoskwiniowy? Podzielcie się nim w komentarzu.