Do jego przygotowania będzie potrzebne:
ciasto:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
150 g masła
1 jajko
1 łyżka mleka
farsz:
20 dag wędzonego boczku
4 jajka
250 ml kwaśnej śmietany
10 dag żółtego sera
Warto dodać, że poza wyżej wymienionymi składniki potrzebny będzie także papier do pieczenia, kilogram fasoli typu jaś i forma do tarty.
Najpierw przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, szczyptę cukru, wbić jajko, wkroić masło. Palcami delikatnie rozetrzeć składniki, wlać mleko i ugnieść szybko kulę ciasta, zawinąć ją w spożywczą folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować między dwoma kawałkami folii na cienki placek większy od formy do tarty i wyłożyć nim formę, odcinając wystające skrawki. Wstawić na 20 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać fasolę tak, by pokryła całą powierzchnię i włożyć do piekarnika na 20 minut.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Żółty ser zetrzeć na tarce z grubymi otworami.
Lekko podpieczone ciasto wyjąć po 20 minutach, wysypać fasolę, zdjąć papier do pieczenia, roztrzepać 1 jajko i posmarować nim ciasto, które ponownie wstawić do piekarnika na 7-8 minut. W tym czasie ubić 3 jajka i resztkę jajka, używanego do posmarowania ciasta. Dodać szczyptę soli, czarnego zmielonego pieprzu i śmietanę. Dokładnie wszystko wymieszać.
Ciasto wyjąć z piekarnika po 7-8 minutach, posypać usmażonym boczkiem i serem, zalać mieszaniną jaj i śmietany. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, wstawić ciasto na ok. 40-45 minut, aż farsz dobrze się zarumieni. Podawać na gorąco.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na quiche? Podzielcie się nim z nami.