– pół kostki masła lub margaryny do pieczenia
– pół szklanki ciemnego cukru
– 1 jajko
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub torebka cukru waniliowego
– 350 g mąki pszennej
– 40 g niesłodzonego kakao
– łyżeczka proszku do pieczenia
– ćwierć łyżeczki soli
– 2 szklanki startej na grubej tarce cukinii
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni, a blaszkę, na której będziesz smażyć ciasteczka, nasmaruj margaryną. W misce ubij razem masło z cukrem. Dodaj jajko i wanilię i dokładnie wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, a następnie tę mieszaninę stopniowo wcieraj w maślaną masę. Dołóż startą cukinię.
Na natłuszczonej blasze układaj placuszki w rozsądnych odległościach, ponieważ zwiększą swoją objętość i średnicę. Piecz ok. 10 minut, a po wyjęciu z piekarnika przełóż na metalową kratkę, aby dobrze ostygły.
Czy znacie inny przepis na te ciasteczka? Podajcie nam go w komentarzu.