Do wykonania gulaszy wołowego z piwem
– 1/2 kilo wołowego mięsa gulaszowego
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki oleju
– 1 duża cebula, pokrojona w talarki
– 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
– 1 łyżka brązowego cukru
– 4 łyżki octu winnego
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 listek laurowy
– po1/4 łyżeczki mielonego pieprzu i tymianku
– szklanka bulionu wołowego
– 3/4 szklanki piwa
– sól do smaku
Wykonanie:
Pokrój wołowinę w kostkę i oprósz mąką. Zrumień na gorącym oleju. Przełóż do naczynia, które można stawiać na palniku, na przykład do garnka z grubym dnem. Tymczasem na patelnię wlej resztę oleju i podsmaż na nim pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Przełóż do mięsa i dodaj cukier, 2 łyżki octu, pietruszkę, liść laurowy, tymianek i pieprz.
Podgrzej bulion i włóż do niego mięso, a następnie dolej piwo i dosól. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na dwie godziny. Wyjmij z piekarnika i postaw na palniku kuchenki. Dodaj pozostały ocet i wymieszaj.
Podawaj z kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.