– pół kostki masła w temperaturze pokojowej
– 2 łyżki brązowego cukru
– pół szklanki cukru pudru
– 2 duże jajka
– 1 łyżka skórki cytrynowej, drobno posiekanej
– pół łyżki esencji waniliowej
– ¾ szklanki mąki pszennej
– ¾ łyżki proszku do pieczenia
– ¼ szklanki mączki migdałowej
– ¼ szklanki maślanki
– 3 dojrzałe morele
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Utrzyj masło i oba rodzaje cukru na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku, a po nich – skórkę cytrynową i wanilię. Kiedy masa jest jednolita, stopniowo dosypuj obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj maślankę.
Przygotuj sześć średniej wielkości foremek do babeczek, wysmaruj je masłem i wysyp tartą bułką. Napełnij je ciastem do połowy wysokości. Na każdej ułóż połówkę moreli, skórką w dół.
Posyp cukrem i piecz przez 25 minut, aż do zarumienienia się wierzchu i aż patyczek wbity w ciastko będzie suchy.
Czy znacie inny przepis na te ciasteczka? Podajcie nam go w komentarzu.