– 3 szklanki mąki pszennej
– łyżeczka sody oczyszczonej
– ćwierć łyżeczki soli
– kostka masła w temperaturze pokojowej
– 2 szklanki cukru
– łyżka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
– skórka z jednej cytryny
– 2 duże jajka, lekko roztrzepane
– szklanka kandyzowanej skórki cytrynowej
Farsz
– pół kilo twarogu sernikowego
– 1 jajko
– pół puszki śmietanki kokosowej
– skórka z jednej cytryny
– szklanka wiórków kokosowych
Wykonanie:
Przesiej razem mąkę, sodę i sól. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wanilię, startą skórkę cytrynową i jajka i dokładnie wymieszaj. Ucieraj dalej, stopniowo dodając mąkę. Kiedy masa jest jednolita, dodaj pokrojoną skórkę kandyzowaną i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Twaróg ucieraj, aż nabierze puszystości, dodaj jajko i gęstą, nieprzejrzystą część śmietanki kokosowej. Płynną część możesz zamrozić i wykorzystać kiedyś do pina colady. Do twarogu dodaj wiórki kokosowe i skórkę cytrynową i wymieszaj. Włóż do lodówki, aż stwardnieje.
Ciasto podziel na dwie równe części i rozwałkuj każdą z nich na grubość palca. Rozsmaruj na nich masę serową. Teraz ta trudniejsza część – zwiń ciasto jak makowiec. Jeśli uważasz, że sprawi ci to trudność, możesz rozwałkowane ciasto, przed nałożeniem sera, przenieść na ściereczkę lub wałkować na stolnicy silikonowej – elastyczna podkładka ułatwi zwijanie. Zwinięte rolady włóż znów do lodówki na 2-3 godziny lub do zamrażarki na godzinę; trzeba je pokroić, a do tego muszą być dosyć zwarte.
Blachę do pieczenia ciasteczek posmaruj margaryną lub wyłóż matą silikonową lub pergaminem. Rolady pokrój w plasterki grubości około 2 cm i piecz przez około piętnaście minut. W połowie tego czasu możesz odwrócić ciasteczka na drugą stronę, ale nie jest to konieczne.
Zanim zaczniesz zdejmować ciasteczka z blaszki, pozostaw je do lekkiego przestudzenia, inaczej możesz je niechcący uszkodzić. Po jakichś 10 minutach możesz spróbować przełożyć je na metalową kratkę lub drewnianą deskę do całkowitego ostygnięcia.
Ciasteczka najsmaczniejsze są na drugi dzień, więc spróbuj opanować chęć zjedzenia ich od razu i włóż je do szczelnego pojemnika, by smaki lepiej się przeniknęły.
Znacie inny przepis na ten deser? Dajcie znać w komentarzu.