Takie są właśnie małe bułeczki z serowym nadzieniem, jedne z najbardziej popularnych słodkich drożdżowych wypieków, kupowanych od lat w cukierniach i piekarniach, zakładowych i szkolnych sklepikach, wreszcie pieczonych w zaciszu domowej kuchni.
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
7g suchych drożdży
1 jajko
2 żółtka
50 g masła
mąka do podsypania
30 dag twarogu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3-4 łyżki cukru
1 jajko
Masło rozpuścić i lekko wystudzić. W misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże, ciepłe mleko, rozbełtane jajko z żółtkami i ciepłe, ale nie gorące, masło. Wyrobić porządnie ciasto, by stało się elastyczne i odchodziło od dłoni. Kiedy jest gotowe, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pod koniec czasu wyrastania ciasta zmielić twaróg, wymieszać go z jajkiem, ekstraktem waniliowym i cukrem.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości 1 cm, rozłożyć masę serową, ciasto zwinąć jak roladę, pokroić na plasterki, rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 20 – 30 minut, do zarumienienia się ciasta. Po wyjęciu z piekarnika smarować je lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Drożdżówki z serem można przygotować na kilka sposobów:
– wyciąć szklanką z rozwałkowanego placka okrągłe bułki, w których dnem mniejszego naczynia robi się wgłębienie i wypełnia serową masą,
– rozwałkować drożdżowe ciasto, posmarować serową masą, zwinąć jak roladę i kroić w dwojaki sposób: albo na cienkie plastry lub grubsze na kawałki – ok. 7 cm, te pierwsze będą wyglądały jak ślimaczki, a drugie jak bułki,
– rozwałkowany placek posmarować serową masą, zwinąć tylko dwa razy – nie jak roladę, ale jakby się składało belę z materiałem, następnie pokroić na równe kawałki, które skręcić delikatnie jak świderek, ale tylko raz.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na drożdżówki z serem? Podzielcie się nim w komentarzu.