Kiedy jeden z Hebrajczyków ze względów religijnych odmówił poleceniu króla, Haman postanowił zgładzić wszystkich Izraelitów. Jednak dowiedziała się o tym królowa Estera i los się odmienił. Haman został powieszony, a Żydzi uratowani. Na pamiątkę tego wydarzenia Hebrajczycy do dzisiejszego dnia obchodzą święto zwane Purim i pieką wtedy ciasteczka purimowe, w tym ciasteczka zwane uszami Hamana, będące jednym ze składników paczek, przesyłanych sobie przez Żydów właśnie w to święto.
1,5 szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła
1 jajko
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko do smarowania
nadzienie:
350 g maku
125 g miodu
2 łyżki brązowego cukru
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
40 g zmielonych migdałów
1 jajko
Mak zalać wrzącą wodą i namoczyć na 12 godzin, następnie odcedzić, zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, w tym rozpuszczony miód z cukrem.
Na stolnicę wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Wkroić masło, wbić jajko, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i śmietanę. Grubym nożem posiekać wszystko, po czym zagnieść w kulę jednolitego ciasta. Owinąć ją folią spożywczą lub włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na cienki placek, wyciąć kółka szklanką, nałożyć na środek każdego kółka jedną płaską łyżeczkę nadzienia, skleić brzegi ze sobą formułując z ciastko w kształcie trójkąta tak, by środek z nadzieniem był widoczny.
Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepisy wywodzące się z kuchni izraelskiej? Podzielcie się nimi w komentarzach.