Domowe karmelki to słodycze, do których przyrządzenia potrzebne jest nam masło, mleko, słodka śmietanka 36 %, biały lub brązowy cukier, czasem miód i syrop kukurydziany, a także różne dodatki, dzięki którym cukierki nabierają nowego smaku: migdały w płatkach lub w całości, orzechy, skórka pomarańczowa, ekstrakt z wanilii, kakao, gorzka czekolada, kawa rozpuszczalna, owocowe soki i inne. Ciekawym dodatkiem wzmacniającym słodki, karmelowy smak jest gruba sól morska, którą coraz chętniej obsypuje się domowe karmelki.
Blaszkę, na której będzie zastygała masa, wyłożyć papierem do pieczenia, który wysmarować dobrze masłem. Migdały uprażyć przez chwilę na patelni lub w piekarniku.
Sok wlać do garnka z grubym dnem, szybko zagotować, zmniejszyć troszkę płomień i gotować sok tak długo, aż jego ilość zmniejszy się aż do 1/3 szklanki. Dzięki temu powstanie pomarańczowa esencja. Kiedy zostanie w garnku mniej więcej 1/3 szklanki gęstego soku, zdjąć z ognia, dodać obydwa rodzaje cukru, masło i śmietanę. Umieścić z powrotem na dużym ogniu i, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień i gotować, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 15-18 minut) – nabrać łyżeczką troszeczkę masy – jeśli wrzucona do zimnej wody, zamieni się w elastyczną kulkę, jest gotowa. Można także skorzystać z termometru cukierniczego i sprawdzić temperaturę masy – jeśli osiągnie 120 stopni – masa jest gotowa. Zdjąć masę z ognia, dodać ekstrakt z wanilii.
Na blaszce z papierem wysmarowanym masłem rozłożyć migdały, zalać je gorącą masą i zostawić ją do przestudzenia i stwardnienia na ok. 2-3 godziny.
Po tym czasie wyjąć delikatnie z blaszki, odkleić od papieru, posypać grubą solą i pokroić na odpowiadające nam kawałki.
Tak przygotowane karmelki można pozawijać w przezroczystą lub kolorową folię, ładnie obwiązać kolorowymi sznureczkami i potraktować jako podarunek.
1 szklanka i 3 łyżki białego cukru
1 szklanka brązowego cukru
125 g masła
80 ml słodkiej śmietanki 36 %
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka obranych migdałów
2 łyżeczki grubej soli morskiej
20-30 g miękkiego masła do posmarowania blachy
Spróbujecie tego przepisu w domu?