Chociaż wydaje się, że ciasto ptysiowe wymaga specjalnych kucharskich umiejętności, do jego wykonania potrzeba jedynie mąki, wody, tłuszczu, jajek i cierpliwości, pomagającej w oczekiwaniu na gotowy wypiek. Ciasto ptysiowe przygotowuje się zaparzając mąkę. Zaparzanie to nic innego jak zalanie mąki zagotowaną wodą z masłem. W czasie zaparzania miesza się mąkę tak długo, aż stanie się szklista i straci zapach surowego ciasta. Następnie odstawia się na chwilkę, po czym wbija jajka, dokładnie mieszając. Tak przygotowane ciasto piecze się w bardzo gorącym piekarniku.
Do wykonania Karpatki będzie potrzebne:
1 szklanka wody
pół kostki masła
1 szklanka mąki
5 jajek
szczypta soli
kostka masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
gotowy krem do karpatki
Wodę, masło i szczyptę soli umieścić w garnku i zagotować. Następnie zmniejszyć płomień, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dużą drewnianą łyżką wmieszać ją dobrze w rozpuszczony tłuszcz z wodą, zagniatać cały czas mieszając, nie przerywając gotowania. Kiedy mąka będzie już zaparzona, poznać ją można po szklistym kolorze (po ok. 5-7 minutach) zdjąć z ognia. Odstawić na chwilę do wystudzenia, a następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Kolejne jajko wbijać dopiero wtedy, kiedy masa jest gładka. Po wmieszaniu ostatniego jajka uzyskuje się kremową konsystencję. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich przełożyć do tortownicy, upiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni w ciągu 30-35 minut i ostudzić.
Krem do karpatki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, wystudzić i dodawać stopniowo do dobrze utartego masła. Gotową masę przełożyć na ptysiowy spód, przykryć ją ptysiową górą.
Ciasto gotowe jest od razu do podania.
Zamiast użyć gotowego kremu, można wykonać go samodzielnie. Do jego wykonania będzie potrzebne:
¾ szklanki cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 szklanka mleka
250 g miękkiego masła
Żółtka utrzeć w garnku z cukrem i budyniem. Mleko zagotować, a następnie powoli zalać nim żółta ciągle mieszając. Masę gotować na małym gazie nieustannie mieszając. Bez mieszania budyń szybko zbija się w grudki i przypala. Odstawić do wystygnięcia. Zimny utrzeć z rozkręconym dobrze masłem.
Inny przepis na masę budyniową znaleźć można tutaj!
Znacie inny przepis na karpatkę? Podzielcie się nim w komentarzu.