Jednym z dań pozwalających na delektowanie się smakiem borowików jest smaczna zupa borowikowa.
Do wykonania zupy ze świeżych lub mrożonych grzybów będzie potrzebne:
25-30 dag borowików
30 g masła
1 cebula
1,5 l wywaru jarzynowego lub mięsnego
2 łyżki śmietany
22% kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy sól natka pietruszki
Grzyby dobrze umyć i oczyścić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do niej pokrojone grzyby i dobrze poddusić. Do wywaru dodać pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, a także grzyby podduszone z cebulką. Wszystko razem zagotować, dosolić do smaku, zdjąć z ognia.
Śmietanę wymieszać w miseczce z kilkoma łyżkami zupy i wlać do borowikowej.
Podawać posypaną cienko pokrojoną natką pietruszki z kromkami chleba lub małymi kostkami grzanek z pszennego chleba, podsmażonego wcześniej na małej ilości oleju.
Tak przygotowaną zupę można uzupełnić dodając przed grzybami pokrojone w kostkę ziemniaki, czy przez dołożenie do talerza ugotowanego osobno makaronu.
Inna wersją borowikowej, przyrządzaną w różnych regionach Polski na wigilijną kolację, jest zupa z suszonych grzybów. Do jej wykonania będzie potrzebne:
1 łyżka masła
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 łyżki mąki
1 łyżka jarzynki
sól, pieprz
Grzyby zalać wodą (ok. ¾ litra) i moczyć przez całą noc. Następnego dnia gotować je do miękkości w tej samej wodzie. Następnie zlać wywar, doprawić solą i pieprzem, dodać 0,5 l gorącej wody z rozpuszczoną jarzynką (kostka rosołowa) zagotować, a odcedzone grzyby drobno pokroić i włożyć do zupy. Śmietanę zmieszać z mąką i kilkoma łyżkami wywaru, powoli wlać do zupy i bardzo krótko pogotować.
Znacie inny przepis na zupę borowikową? Podzielcie się nim w komentarzu.