Choć sama beza jest już świetnym deserem uświetniającym towarzyskie spotkanie, w ciągu wieków przybyło przepisów łączących jej kruchość i delikatność z kremową konsystencją różnych mas oraz ze smakiem owoców. Takim przykładem jest ciasto – pleśniak z chrupiącą bezową warstwą, bezowy tort zwany tortem Pawłowej, czy bezowe rolady zwijane z bitą śmietaną.
Pieczenie bezików – małych bezowych ciasteczek – można zaplanować wtedy, kiedy przygotowujemy ciasta wymagające dużej ilości żółtek i w ten sposób wykorzystać zostające białka.
Do wykonania sporej ilości bez będzie potrzebne:
4 schodzone białka
szczypta soli
300 g cukru
Nagrzać piekarnik do 140 stopni C. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i sztywna. Masę wykładać na blachę wyłożona papierem do pieczenia za pomocą szprycy z dużym otworem lub specjalnego rękawa do wyciskania kremów, robiąc między białymi kleksami nieduże odstępy. Piec w nagrzanym piekarniku: większe ok. 40 minut, mniejsze – ok. 30 minut.
Bezy są ciastkami wymagającymi wprawy i dlatego nie należy zniechęcać się pierwszymi nieudanymi próbami. Jedną ze wskazówek, dzięki którym przygotowywanie bezowych słodkości ma stać się sukcesem, jest pozostawienie ich po upieczeniu w gorącym, ale już wyłączonym piekarniku. Inną radą jest suszenie bez przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Z białek ubitych z cukrem można wykonać także podstawę do bezowego tortu zwanego tortem Pawłowej. Piecze się ją tak samo jak małe bezy, a następnie dekoruje bitą śmietaną i truskawkami.
Do najbardziej znanych, obok tortu Pawłowej, bezowych deserów należą także:
– tort mokka – bezowe blaty przekładane kawowym kremem,
– torcik japoński – bezowe blaty z dodatkiem zmielonych uprażonych orzechów laskowych, przekładane czekoladowym kremem,
– tort hiszpański – blaty bezowe przekładane bitą śmietaną z dodatkiem konfitur.
Beza może być także świetnym uzupełnieniem kruchych ciast z owocami. W tym celu należy ubić 4 białka z 100 g drobnego cukru i rozłożyć na jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach czy śliwkach i piec wszystko 45-50 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto przez 15-20 minut. Beza powinna być krucha, podpieczona w górnej warstwie na jasnobrązowy kolor i biała w środku.
Znacie inny przepis na bezę? Podzielcie się nim w komentarzu.