Łatwość jej uprawy sprawia, że jest dostępna przez cały rok, choć najbardziej smakuje w sezonie letnim, kiedy może dojrzewać w słońcu gorącego lata. Cukinia, z powodu małej wyrazistości swojego smaku, zalecana jest jako jeden ze składników różnych dań. Przyrządza się z niej bigos w towarzystwie czerwonej papryki, pomidorów, pieczarek, cebuli i kiełbasy lub mięsa; zupę krem z nadającą jej aksamitny smak śmietankowym topionym serkiem; sałatkę z pokrojonymi w kostkę pomidorami podprawioną naturalnym jogurtem, solą i czarnym pieprzem; zapiekankę pod beszamelem z wymieszanym z tartym na grubej tarce żółtym serem, czy jedną z najprostszych potraw, jakimi są placki smażone na gorącym oleju.

Do wykonania placków z cukinii będzie potrzebne:

1 średniej wielkości cukinia
4 surowe ziemniaki
1 mała cebula
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z grubymi otworami. Następnie umyć cukinię, nie obierać i zetrzeć do ziemniaków na tej samej stronie tarki. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi otworami. Wbić jajko, wsypać mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Jeśli ciasto sprawia wrażenie rzadkiego, dosypać mąki. Wszystko dobrze wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzany olej, formować na patelni placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron przez kilka minut. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach lub chusteczkach. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypanej odrobiną soli, z pomidorowym bądź pieczarkowym sosem lub z leczo.

Placki z cukinii stanowią pole do popisu dla osób kreatywnych, lubiących przekształcać istniejące przepisy, czy wymyślać nowe. Można próbować dodawać do nich różne warzywa i dodatki, wzbogacające cukinię o nowe walory smakowe. Jedną z takich propozycji mogą być placki cukiniowe z żółtym serem. Do ich wykonania będzie potrzebne:

1 średniej wielkości cukinia
15 dag żółtego sera
1 jajko
4-5 łyżek mąki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz

Cukinię i ser zetrzeć na tarce z grubymi otworami, wbić jajko, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron po kilka minut, odsączać usmażone placki na papierowym ręczniku. Podawać z surówką z białej kapusty, czy kapusty pekińskiej.

Znacie inny przepis na placki z cukinii? Podzielcie się nimi w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak ocieplić dom styropianem?
Następny artykułBeza – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here