Łatwość jej uprawy sprawia, że jest dostępna przez cały rok, choć najbardziej smakuje w sezonie letnim, kiedy może dojrzewać w słońcu gorącego lata. Cukinia, z powodu małej wyrazistości swojego smaku, zalecana jest jako jeden ze składników różnych dań. Przyrządza się z niej bigos w towarzystwie czerwonej papryki, pomidorów, pieczarek, cebuli i kiełbasy lub mięsa; zupę krem z nadającą jej aksamitny smak śmietankowym topionym serkiem; sałatkę z pokrojonymi w kostkę pomidorami podprawioną naturalnym jogurtem, solą i czarnym pieprzem; zapiekankę pod beszamelem z wymieszanym z tartym na grubej tarce żółtym serem, czy jedną z najprostszych potraw, jakimi są placki smażone na gorącym oleju.
Do wykonania placków z cukinii będzie potrzebne:
1 średniej wielkości cukinia
4 surowe ziemniaki
1 mała cebula
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z grubymi otworami. Następnie umyć cukinię, nie obierać i zetrzeć do ziemniaków na tej samej stronie tarki. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi otworami. Wbić jajko, wsypać mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Jeśli ciasto sprawia wrażenie rzadkiego, dosypać mąki. Wszystko dobrze wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzany olej, formować na patelni placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron przez kilka minut. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach lub chusteczkach. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypanej odrobiną soli, z pomidorowym bądź pieczarkowym sosem lub z leczo.
Placki z cukinii stanowią pole do popisu dla osób kreatywnych, lubiących przekształcać istniejące przepisy, czy wymyślać nowe. Można próbować dodawać do nich różne warzywa i dodatki, wzbogacające cukinię o nowe walory smakowe. Jedną z takich propozycji mogą być placki cukiniowe z żółtym serem. Do ich wykonania będzie potrzebne:
15 dag żółtego sera
1 jajko
4-5 łyżek mąki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
Cukinię i ser zetrzeć na tarce z grubymi otworami, wbić jajko, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron po kilka minut, odsączać usmażone placki na papierowym ręczniku. Podawać z surówką z białej kapusty, czy kapusty pekińskiej.
Znacie inny przepis na placki z cukinii? Podzielcie się nimi w komentarzach.