Do przygotowania krem brulee potrzebne będą:

500 ml śmietany kremówki (wysokoprocentowej, najlepiej około 36%)
6 żółtek
1/3 szklanki białego cukru
6 łyżek brązowego cukru
1 laska wanilii

Do głębokiego rondelka wlewamy śmietanę z dodatkiem białego cukru i ziarenkami wanilii oraz przekrojonymi laseczkami waniliowymi. Kiedy śmietana będzie już bliska zagotowaniu, należy zdjąć ją z ognia, wyjąć laseczki wanilii i całość przestudzić.

Oddzielone od białek żółtka należy ubić na gładką masę, uważając przy tym, aby nie była ona zbyt puszysta. Następnie do masy z żółtek należy stopniowo, po trochu, dodawać przestudzoną śmietanę z cukrem, cały czas delikatnie mieszając, aby kremowa masa nie była zbyt puszysta i napowietrzona. Ma ona być gładka i sztywna, pozbawiona pęcherzyków powierza. Następnie w ten sposób zrobiony krem należy wlewać do przygotowanych wcześniej foremek przez sitko i wstawić do nagrzanego już do temperatury 100 stopniach Celsjusza piekarnika na niecałą godzinę. Po wyjęciu z piekarnika krem należy przestudzić, a następnie umieścić na pół godziny w zamrażalniku, później zaś przełożyć na co najmniej 6 godzin do lodówki, aby dobrze stężał.

Kiedy krem będzie już mocno schłodzony i utwardzony, należy posypać go brązowym cukrem i skarmelizować go. Doskonale sprawdzi się tutaj włożenie go na kilkanaście sekund do piekarnika pod górną grzałką nagrzaną nawet do 250 stopni. Po wyjęciu krem należy ponownie schłodzić. Tuż przed przed podaniem krem powinien przez około 30 minut postać w temperaturze pokojowej.

Aby wykonać krem brulee o smaku innym niż waniliowy, np. czekoladowy, do gotowego kremu – przed przelaniem go do miseczek – należy dodać rozpuszczona gorzką czekoladę. W przypadku tego przepisu nie jest konieczne jego zapiekanie z cukrem, a jedynie dodatkowe polanie mleczną czekoladą, posypanie wiórkami kokosowymi i udekorowanie świeżymi owocami, malinami lub truskawkami, które doskonale będą komponowały się z czekoladą.

Krem brulee najlepiej smakuje podawany w porcelanowych miseczkach, tzw. kokilkach.

Znacie inny przepis na krem brulee? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKonfitura z wiśni – przepis
Następny artykułKrem czekoladowy – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here