Ciasto doczekało się nie tylko swojego miejsca wśród wypieków proponowanych przez różne firmy cukiernicze, ale także niemal ogólnopolskiej dyskusji, której nikt jeszcze nie zdołał zakończyć. Okazało się bowiem, że to co w niektórych regionach kraju nazywa się kremówka, w innych uchodzi za tzw. napoleonkę. Co prawda zwolennicy kremówki sugerują wyraźne różnice między owymi ciastkami, ale nikt tak naprawdę nie podjął się zbadania problemu i udowodnienia racji którejś ze stron.
Tak czy inaczej ciastko zwane kremówką charakteryzuje się dobrze wypieczonym spodem i blatem wykonanego z ciasta francuskiego, przełożonego delikatnym, rozpływającym się w ustach kremem.
uproszczone ciasto francuskie:
500 g mąki
1 łyżeczka soli
250 ml lodowatej wody
500 g bardzo zimnego masła
krem:
5 żółtek
1 kostka miękkiego masła
2 łyżki śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru
250 ml słodkiej śmietany 30 lub 36%
2 śnieżki
Kremówki, zgodnie z tradycją, szczególnie jeżeli mowa o kremówkach papieskich, robione są na bazie ciasta francuskiego. Do jego wykonania będą potrzebne:
30 dag masła
1 całe jajko
1 łyżka octu
2 łyżki wody
Wszystkie te składniki należy połączyć ze sobą i wyrobić z nich elastyczne, nieklejące się do rąk, ciasto. Powinno się odstawić je na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Najlepiej, aby była to cała noc. Po wyjęciu ciasta z lodówki trzeba je rozwałkować, prowadząc wałek tylko w jedną stronę. Ciasto w czasie wałkowania trzeba lekko posmarować masłem i posypać niewielką ilością mąki. Wałkujemy tak długo, aż powstanie duży prostokąt, składamy go dwa razy i nadal wałkujemy, ponownie tylko w jedną stronę.
Ciasto należy podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować do rozmiarów blachy i piec osobno w temperaturze 180 stopni, aż uzyska złoty, rumiany kolor.
Przygotowanie masy do ciasta rozpoczyna się od utarcia ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym żółtek. Następnie należy dodać do nich szklankę mleka i wszystko dokładnie wymieszać. Nieustannie energicznie mieszając, całość gotować przez około 4 minut na niewielkim ogniu, aby nie przypalić. Kiedy masa wystygnie, należy ją wystudzić i dodać do niej lekko podgrzane, miękkie masło, utrzeć je z całą masą.
Kiedy obie części ciasta francuskiego wystygną, na jedną z nich nakładamy masę do kremówek, zaś drugą połową nakrywamy i wstawiamy do lodówki kilka godzin, aby było mocno schłodzone. Podajemy pokrojone na niezbyt duże kwadraty i posypane cukrem pudrem.
Znacie inny przepis na kremówki? Podzielcie się nim w komentarzu.