Do przygotowania tradycyjnych krokietów z mięsem potrzebne są w pierwszej kolejności klasyczne naleśniki, stanowiące niezbędną podstawę krokietów, bo bez nich danie to nie miałoby prawa bytu. Do ich przygotowania będą potrzebne:
2 szklanki mleka
1 szklanka gazowanej wody
4 jajka
łyżka oleju
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia mąka
Do przygotowania farszu będą potrzebne:
2 średniej wielkości cebule
1 czerstwa bułka
5 dag masła
1 jajko
3-4 łyżki śmietany
Natomiast do panierki będą potrzebne:
1 jajko
olej do smażenia
W pierwszej kolejności należy usmażyć naleśniki. W tym celu wszystkie potrzebne do ich zrobienia składniki łączymy, miksując lub ubijając trzepaczką, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy pozbawionej grudek. Mąki należy dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej zupy. Należy rozgrzać patelnię i – jeżeli jest to dobra teflonowa patelnia, a do ciasta dodaliśmy już olej – nie ma potrzeby wylewać go dodatkowo na patelnię. Naleśniki nie będą przywierały i będą zdecydowanie mniej tłuste; tym bardziej, że później będą jeszcze raz obsmażane, więc lepiej tego uniknąć. Bezpośrednio na patelnię należy wylewać po chochelce ciasta, aby nie było ani zbyt grube, ani zbyt cienkie i smażyć z obu stron na niezbyt dużym ogniu, aby naleśników nie spalić.
Przygotowanie farszu należy rozpocząć od zmielenia mięsa razem z bułką wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą. Następnie dorzucamy do masy drobno posiekaną cebulkę zeszkloną wcześniej na maśle, 1 surowe jajko i śmietanę. Całość należy dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić na chwilę do przegryzienia.
Na środek każdego naleśnika nakładamy trochę farszu, składamy jego dwa boki, a następnie zwijamy w rulonik. Każdy tak przygotowany naleśnik z farszem moczymy w rozmieszanym z dodatkiem soli jajku i obtaczamy dokładnie w bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron, na rumiany kolor.
Znacie inny przepis na krokiety? Podzielcie się nim w komentarzu.