Do przygotowania tradycyjnych krokietów z mięsem potrzebne są w pierwszej kolejności klasyczne naleśniki, stanowiące niezbędną podstawę krokietów, bo bez nich danie to nie miałoby prawa bytu. Do ich przygotowania będą potrzebne:

2 szklanki mleka
1 szklanka gazowanej wody
4 jajka
łyżka oleju
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia mąka

Do przygotowania farszu będą potrzebne:

40 dag wołowiny
2 średniej wielkości cebule
1 czerstwa bułka
5 dag masła
1 jajko
3-4 łyżki śmietany

Natomiast do panierki będą potrzebne:

10 dag bułki tartej
1 jajko
olej do smażenia

W pierwszej kolejności należy usmażyć naleśniki. W tym celu wszystkie potrzebne do ich zrobienia składniki łączymy, miksując lub ubijając trzepaczką, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy pozbawionej grudek. Mąki należy dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej zupy. Należy rozgrzać patelnię i – jeżeli jest to dobra teflonowa patelnia, a do ciasta dodaliśmy już olej – nie ma potrzeby wylewać go dodatkowo na patelnię. Naleśniki nie będą przywierały i będą zdecydowanie mniej tłuste; tym bardziej, że później będą jeszcze raz obsmażane, więc lepiej tego uniknąć. Bezpośrednio na patelnię należy wylewać po chochelce ciasta, aby nie było ani zbyt grube, ani zbyt cienkie i smażyć z obu stron na niezbyt dużym ogniu, aby naleśników nie spalić.

Przygotowanie farszu należy rozpocząć od zmielenia mięsa razem z bułką wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą. Następnie dorzucamy do masy drobno posiekaną cebulkę zeszkloną wcześniej na maśle, 1 surowe jajko i śmietanę. Całość należy dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić na chwilę do przegryzienia.

Na środek każdego naleśnika nakładamy trochę farszu, składamy jego dwa boki, a następnie zwijamy w rulonik. Każdy tak przygotowany naleśnik z farszem moczymy w rozmieszanym z dodatkiem soli jajku i obtaczamy dokładnie w bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron, na rumiany kolor.

Znacie inny przepis na krokiety? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKremówka papieska – przepis
Następny artykułKrólik w śmietanie – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here