Kiedyś lody (tak jak wszystkie mleczne przetwory) robiło się w domu. Może jeszcze nasze babcie je robiły? Lody zrobione w domu są inne. Mówi się, że wszystko, co jest domowe, jest lepsze. Jak je zrobić? To proste.
100 ml mleka skondensowanego,
500 g twarożku śmietankowego (jeśli chcemy zrobić lody waniliowe, użyjmy waniliowego),
1 szkl. mleka (najlepiej chudego, nawet 0,5%),
2 łyżki cukru pudru,
2-3 kropelki aromatu – w tym przypadku śmietankowego (zależnie od tego jaki smak lodów wybierzemy – takiego aromatu użyjmy).
Z tych składników wyjdzie nam litr lodów. Musimy je wszystkie tylko razem wymieszać – mikserem, bardzo dokładnie, na gładką masę. Wkładamy potem taką masę na 2-4 godziny do zamrażarki, wyjąć po pół godziny, wymieszać, aby nie powstały kawałki lodu. Z tego bazowego przepisu na lody śmietankowe możemy wyczarować inne smaki – dodajmy utartej czekolady, zmielonych orzechów lub pistacji, odrobinę konfitury owocowej. I już gotowe – lato jest u naszych stóp.
Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:
Lody cynamonowe
Do przygotowania pysznych lodów cynamonowych będziemy potrzebować:
850 ml mleka (najlepiej tłustego, ale może być też chude)
1 laska cynamonu
skórka cytrynowa
6 żółtek
300 g cukru
Do garnka wlewamy 1/2 mleka, wkładamy laskę cynamonu oraz skórkę z cytryny. Całość bardzo ostrożnie i uważnie gotujemy aż do zagotowania i spienienia się mleka. Po yum czasie zdejmujemy naczynie z ognia.
W miseczce ubijamy żółtka, dodajemy do nich cukier oraz pozostałą połowę mleka.
Masę jajeczo-cukrową dodajemy do mleka, które gotowało się z przyprawami. Mieszaninę stawiamy na bardzo małym ogniu i gotujemy mieszając przez cały czas. Co ważne, nie doprowadzamy do zagotowania!!!
Następnie lody studzimy i przelewamy do foremki. Wstawiamy do zamrażalnika.
Znacie inne sposoby na przyrządzenie lodów? Podzielcie się nimi w komentarzach.