Nie jest trudno ją zrobić, nie potrzeba do niej wielu składników, a może świetnie zastąpić serek lub masło, jakim chcemy posmarować kanapki. Aby przygotować smaczną pastę z jajek potrzeba:
5 jajek,
szczypiorek,
majonez (najlepiej o wyrazistym smaku, dzięki niemu do pasty nie będziemy potrzebowali przypraw),
ewentualnie sól i pieprz (ale trzeba z nimi uważać, aby nie przesadzić),
kawałek żółtego sera (ale nie jest to już konieczne).
Aby zrobić pastę, jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe, obieramy je i ścieramy na drobnej tarce. Niektórzy wolą pokroić jajka drobno, a potem jeszcze ugnieść widelcem – ugotowane jajka są miękkie, dlatego ucieranie ich nie jest wygodne. Do jajek wsypujemy poszatkowany drobniutko szczypiorek. Jeśli robimy pastę z serem żółtym, musimy utrzeć go na typowe tarce do sera i dosypać do jajek. Wymieszać. Teraz dodajemy 2-3 łyżki majonezu i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Wystarczy jeszcze posmarować nią pieczywo. Najlepiej smakuje na świeżej bułce, bez wędliny i innych dodatków.
Do pasty jajecznej możemy dodawać jeszcze mnóstwo innych składników – możemy wzbogacić ją o łyżeczkę musztardy. Równie smaczna jest pasta z drobno pokrojonym kiszonym ogórkiem, mniej klasyczna, ale też niezła z poszatkowanymi marynowanymi kaparami. Kolejną możliwością są gotowane pieczarki, jeszcze inną – twarożek i śmietana zamiast majonezu.
Znacie inne sposoby na przyrządzenie pasty z jajek? Podzielcie się nimi w komentarzach.