2 łyżeczki soku cytrynowego,
2 łyżki mleka w proszku,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżki ghee (masła klarowanego),
pół łyżeczki kardamonu w proszku,
jadalna srebrna folia do dekoracji potraw.
Wykonanie:
Podgrzej mleko i dodaj sok z cytryny – to spowoduje ścięcie się mleka.
Sitko wyłóż gazą i wylej na nią zawartość garnuszka. Zostaw na 3 godziny do odcieknięcia serwatki. Do powstałego delikatnego twarożku dodaj mleko w proszku i dokładnie wyrób na gładną masę. Rozgrzej masło ghee na patelni lub w rondelku z grubym dnem. Włóż ser i wymieszaj.
Podgrzewaj, mieszając, aż masło się oddzieli. Zdejmij naczynie z ognia i dodaj sproszkowany kardamon. Lekko przestudź i ponownie bardzo dokładnie wyrób, na przykład drewnianą łyżką.
Wysmaruj szklaną paterę lub naczynie żaroodporne masłem i przełóż doń barfi, formując prostokąt gruby na około 2 centymetry. Zostaw do calkowitego ostygnięcia. Pokrój na kwadraty i udekoruj srebrną folią jadalną.
Znacie przepisy na inne indyjskie słodkości? Jakie?