Do wykonania muffinek z marchewką:
2 szklanki tartej na drobnym tarle marchewki,
półtorej szklanki mąki,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki oleju słonecznikowego,
3 duże jajka,
3 szklanki brązowego cukru,
łyżeczkę soli,
1 łyżeczkę przyprawy do piernika
Uwaga!
Przyprawę do piernika można zastąpić mieszanką przygotowaną z łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej oraz aromatu waniliowego.
Natomiast do wykonania dekoracyjnego lukru
szklanka cukru pudru,
3 łyżeczki świeżej,
drobno startej skórki pomarańczowej
2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
W pierwszej kolejności należy połączyć ze sobą wszystkie suche składniki. W tym celu do głębokiej miski należy wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy i wszystko delikatnie przemieszać, aby składniki się połączyły. Następnie w osobnej, również nieco głębszej misce, należy wymieszać ze sobą jajko, olej, marchewkę, cukier i aromat waniliowy. Składniki te należy wymieszać już nieco dokładniej, aby dobrze i równomiernie się rozprowadziły. Następnie do miski z mąką, proszkami i przyprawami należy wlać wszystkie mokre składniki i zamieszać. Nie należy jednak robić tego zbyt dokładnie, ponieważ, im ciasto posiada więcej grudek i nierówności, tym powstałe po upieczeniu muffinki są smaczniejsze.
Tak przygotowane ciasto można wkładać do foremek. Jednak zawczasu należy je odpowiednio przygotować. W tym celu należy wyłożyć je specjalnymi papilotkami, czyli papierowymi foremkami, dzięki którym ciasto nie klei się do foremek i łatwiej je wyjąć po upieczeniu, Można również tradycyjnie posmarować foremki tłuszczem, najlepiej margaryną lub olejem, aby zbytnio nie przywarły i nie spaliły się.
Do tak przygotowanych foremek należy wykładać ciasto, trzeba jednak uważać, by nie wypełniać foremek po same brzegi, aby ciasto nie wylało się w trakcie pieczenia. Następnie piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni i piec w nim muffinki około 20-30 minut. W tym czasie można przygotować lukier. Należy wszystkie podane do jego przygotowania składniki dokładnie ze sobą wymieszać i smarować nim wyjęte z piekarnika i lekko przestudzone muffinki.
Znacie inny przepis na muffinki marchewkowe? Podzielcie się nim z nami.