Do przygotowania takich muffinek z nutellą będzie potrzebne:
140 g miękkiego masła
3/4 szkl cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 3/4 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok. pół szklanki nutelli
Piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni C. W misce umieścić masło i utrzeć je mikserem na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty. Następnie ucierać je dalej dodając stopniowo cukier, ekstrakt z wanilii i jajka, pamiętając, by po każdym jajku dobrze rozkręcić maślaną masę. Mąkę przesiać do mniejszej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodać do jajeczno-maślanej masy. Papilotki włożyć do formy na muffinki, wysmarować je odrobiną oleju i napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Na każdą muffinkę nałożyć z łyżeczkę Nutelli i wykałaczką rozprowadzić jej niewielką część po jasnym cieście tak, by stworzyć czekoladowe wzorki na jego wierzchu.
Muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut.
W innej wersji muffinek Nutelli nie wkładamy do surowego ciasta i nie zapiekamy, tylko smarujemy nią wyśmienite czekoladowe babeczki, do których przygotowania będzie potrzebne:
3 jajka
pół szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nutella
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, jasną masę. Dodać kakao. Delikatnie, mikserem na małych obrotach bądź drewnianą łopatką, wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, którą delikatnie mieszać do masy żółtkowej. Napełnić ciastem papilotki, włożone do foremki na muffinki. Piec ok. 15-20 minut, w razie czego sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Uważać, by nie wysuszyć, muffinka ma być sprężysta.
Po wystygnięciu posmarować babeczki nutellą.
fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na muffinki z Nutellą? Podzielcie się nim z nami.