Pierwsza propozycja to naleśniki tradycyjne: na mleku, pszennej mące, jajku i oleju z jabłkowym musem. Do ich wykonania będzie potrzebne:
1 szklanka mąki
1 i 1/5 szklanki mleka
szczypta soli
1 jajko
3- 4 łyżki oleju
4-5 jabłek
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub cukru waniliowego
30 g masła
4-6 łyżeczek cukru
Wbić jajko do miski, wsypać szczyptę soli. Dodawać na przemian, za każdym razem dokładnie mieszając, mleko i mąkę. Na koniec wmieszać olej. Odstawić ciasto na 10-15 minut – jeśli ciasto jest za rzadkie dodać trochę mąki, jeśli za gęste dodać trochę mleka. po czym smażyć bez tłuszczu na patelni.
Jabłka obrać, usunąć gniada z pestkami, pokroić w drobne kawałki, włożyć do rondelka, wlać 60 ml wody, ekstrakt z wanilii, dołożyć masło, wsypać cukier i wstawić na mały płomień. Podgotować 3-4 minuty do rozpuszczenia się masła, cukru i części jabłek. Wyłączyć, kiedy część jabłkowych kawałków będzie jeszcze nie rozgotowanych.
Tak przygotowanymi jabłkami smarować ciepłe jeszcze naleśniki. Podawać z karmelowym lub czekoladowym sosem, obłożone plasterkami pomarańczy i kleksami bitej śmietany lub posypane cynamonem z odrobiną kwaśnej śmietany.
Druga propozycja związana jest ze sposobem przyrządzania naleśników francuskich z jabłkowym dżemem. Do ich przyrządzenia będzie potrzebne:
szczypta soli
300 g mąki
50 g masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju
pól litra mleka
Masło roztopić. Jajka wbić do miski, rozetrzeć z cukrem, dodać sól i dodawać na przemian mąkę z mlekiem. Na koniec wmieszać masło i olej. Odstawić 10-15 minut. Smażyć na patelni, jeśli przywierają – lekko posmarować ją olejem. Jeszcze ciepłe przełożyć jabłkowym dżemem. Podawać posypane cynamonem.
Znacie inny przepis na naleśniki z jabłkami? Podzielcie się nim w komentarzu.