Aby zrobić placki z kaszy jaglanej potrzebujesz:
650 ml mleka
200 g borówek
150 g cukru
4 łyżki masła
2-3 jajka
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
3-4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
sól
Kaszę sparzyć wrzątkiem i ugotować na mleku z 2 łyżkami masła i szczyptą soli. Borówki umyć, oczyścić dodać 100g cukru i smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Kaszę ewentualnie odcedzić, dodać żółtka, skórkę pomarańcza i 50g cukru. Białka ubić i dodać do kaszy wraz z siemieniem, doprawić do smaku.
Całość dokładnie wymieszać, z uzyskanej masy formować średniej wielkości płaskie placki. Blachę obłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej placuszki, polać stopionym masłem, piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Podawać z bitą śmietaną lub zwykłą.
Znacie inne przepisy na bazie mąki jaglanej? Podzielcie się ulubionymi przepisami na jaglane smakołyki.