Aby zrobić placki z kaszy jaglanej potrzebujesz:

250g kaszy jaglanej

650 ml mleka

200 g borówek

150 g cukru

4 łyżki masła

2-3 jajka

1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej

3-4 łyżki zmielonego siemienia lnianego

sól

Kaszę sparzyć wrzątkiem i ugotować na mleku z 2 łyżkami masła i szczyptą soli. Borówki umyć, oczyścić dodać 100g cukru i smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Kaszę ewentualnie odcedzić, dodać żółtka, skórkę pomarańcza i 50g cukru. Białka ubić i dodać do kaszy wraz z siemieniem, doprawić do smaku.

Całość dokładnie wymieszać, z uzyskanej masy formować średniej wielkości płaskie placki. Blachę obłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej placuszki, polać stopionym masłem, piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Podawać z bitą śmietaną lub zwykłą.

Znacie inne przepisy na bazie mąki jaglanej? Podzielcie się ulubionymi przepisami na jaglane smakołyki.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKotlety z fasoli – przepis
Następny artykułCzy jestem w nim zakochana?

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here