To właśnie sposób podawania zadecydował o nazwie tego deseru, gdyż „semifreddo” oznacza nic innego jak na pół zimno.
6 białek
1,5 łyżeczki żelatyny
100 g białej czekolady
180 ml słodkiej śmietany 30-36 %
sok z 1/4 cytryny
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
Do garnuszka wsypać cukier, zalać go 50 ml wodą i wstawić na mały ogień, mieszać aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Gotować, nie mieszając do momentu, kiedy duża kropla syropu schłodzona w bardzo zimnej wodzie zachowa swój kształt i będzie na tyle plastyczna, że będzie można ją spłaszczyć w palcach. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy syrop będzie gotowy, zanurzyć garnuszek natychmiast w bardzo zimnej wodzie, by przestał się gotować, po czym ostrożnie, nieprzerwanym strumieniem wlewać go do piany z białek cały czas miksując na średnich obrotach. Ubijać, aż piana będzie zupełnie zimna. Wstawić do lodówki.
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą.
Przygotować pierwszą warstwę z białej czekolady: czekoladę wkruszyć do miski, którą postawić na garnku z wrzątkiem, mieszając nieustannie doprowadzić do roztopienia się czekolady. 60 ml śmietanki ubić na sztywno, 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1 łyżce wody nad parą, wymieszać ze śmietaną, a śmietanę delikatnie wmieszać do rozpuszczonej czekolady, dodać sok z cytryny i 1/3 piany z białek. Białą masę wlać do keksówki i wstawić do lodówki na pół godziny, by mus zastygł.
Przygotować drugą warstwę z mlecznej czekolady: czekoladę rozpuścić na parze, 60 ml śmietanki ubić na sztywno i wymieszać z 1/2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Do czekolady dodać śmietanę i połowę pozostałej piany z białek. Wylać na zastygły biały mus, wstawić do lodówki aż do momentu, kiedy warstwa stężeje.
Przygotować trzecią warstwę: gorzką czekoladę rozpuścić jak poprzednie – na parze, ubić pozostałą śmietankę i wymieszać ją z 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wody. Ubitą śmietankę, czekoladę i pozostałą pianę z białek delikatnie wymieszać i przełożyć na warstwę z mlecznej czekolady. Mus wstawić do zamrażarki na 3 godziny, a nawet na całą noc.
Na pół godziny przed podaniem wyjąć ją z foremki chwytając za końce spożywczej folii, przystroić owocami lub słodkimi sosami.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na semifreddo?