2 szklanki bulionu z kurczaka
125 ml śmietanki 30 % – 36 %
1/4 łyżeczki mielonego kminku
sól, biały mielony pieprz do smaku
1/4 szklanki wytrawnego cherry
2 łyżki soku z cytryny
Bulion podgrzać, odstawić. Awokado obrać, usunąć pestki, pokroić na kilka części, zmiksować za pomocą blendera. Dodać śmietanę, zmiksować z puree z awokado, dolać gorący bulion z kurczaka, kminek, sól, biały pieprz, sherry i sok z cytryny. Delikatnie wszystko zmiksować na mniejszych obrotach, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Tak przyrządzoną zupę z awokado podawać na ciepło – od razu po zrobieniu lub po schłodzeniu przez 2-3 godziny w lodówce.
Świetnie pasują do niej podprażone płatki migdałów.
Dobrym pomysłem również jest przygotowanie zupy z awokado z pomidorami.
2 dojrzałe awokado
1 szklanka bulionu z kurczaka
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 mała świeża papryczka chili
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka wytrawnego białego wina
2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki
1-2 łyżki soku z cytryny
80 ml słodkiej śmietany 30 %
sól, pieprz
Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek, mieloną kolendrę, drobno pokrojoną papryczkę chili. Chwilkę podsmażyć wszystko, by przyprawy wydobyły swój aromat, następnie dodać puszkę pomidorów, dobrze wymieszać, przykryć i gotować ok. 10 minut. Kiedy pomidory zredukują ilość płynu, dolać bulion i wino, zagotować, odstawić. Awokado obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do miski, wlać śmietankę i pomidorowy wywar. Wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Rozlać do miseczek, posypać kolendrą lub natką pietruszki. Podawać od razu z czosnkowymi grzankami.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na zupę z awokado?